Дејвид Мекалистер: Србија може у ЕУ само са слободним медијима, протести су “важан и легитиман” начин да људи изразе своје мишљење

691

Известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер рекао је да је слобода медија кључни индикатор спремности неке земље да постане чланица ЕУ.

“То подразумева посвећеност демократији, добру управу и политичку одговорност путем политичког дијалога, критичке дискусије и дебате, те изражавања супротстављених мишљења. Слобода штампе је од највеће важности за сваку демократију и преостаје још много посла да се уради у том домену у свих шест држава западног Балкана”, рекао је Мекалистер за Данас.

Према његовим речима, већина налаза о стању слободе медија у Србији у извештају Фридом хауса могу се наћи и у извештајима Европске комисије и Европског парламента.

Мекалистер је навео и да је Европски парламент недавно усвојио став да се финансијска помоћ земљама кандидатима условљава стањем владавине права, људских права и демократије. Да би то постало закон, потребна је сагласност Савета ЕУ.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Мекалистер је рекао да је “крајње време” да Косово повуче таксе на робу из Србије и БиХ и да се дијалог настави.

Известилац је коментарисао и протесте против власти у Србији, рекавши да су они “важан и легитиман” начин да људи изразе своје мишљење.

(Бета, Данас)

 

http://www.nspm.rs/hronika/dejvid-mekalister-srbija-moze-u-eu-samo-sa-slobodnim-medijima-protesti-su-vazan-i-legitiman-nacin-da-ljudi-izraze-svoje-misljenje.html