Епископ Иринеј: Компромис Срба и Албанаца није могућ док су на власти у Приштини криминалци – решење за КиМ највећа могућа аутономија

715

БЕОГРАД – Компромис Срба и Албанаца није могућ док на власти у Приштини буду криминалци, каже владика Иринеј и апострофира да решење за КиМ види у највећој могућој аутономији и то по принципу где су Албанци већина – они имају главну реч, где су Срби већина – Срби имају главну реч.

“Док ова криминална гарнитура влада на Косову и Метохији, компромиса између нас и Албанаца неће бити, али ако Американци и Европљани схвате да тамо треба довести нормалне људе, онда је могућ компромисни дијалог Срба и Албанаца”, рекао је владика учесницима семинара “Доживети Европу, причати о Европи”.

Србија не може Албанцима да призна посебну државу на територији која је извор Србије. Првобитна Србија је тамо, најважнији наши манастири и све је тамо. До дана данашњега, после пет векова турске окупације, ми имамо 1.500 цркава и манастира на тој територији. Албанци немају ништа

Епископ новосадски и бачки Иринеј каже да решење види у давању највеће могуће аутономије, и додаје да таквих рецепата у Европи има.

“Може се наћи неки модел”, рекао је владика кога су студенти упитали да прокоментарише актуелну ситуацију на Косову и Метохији.

“Србија не може Албанцима да призна посебну државу на територији која је извор Србије. Првобитна Србија је тамо, најважнији наши манастири и све је тамо. До дана данашњега, после пет векова турске окупације, ми имамо 1.500 цркава и манастира на тој територији. Албанци немају ништа”, објаснио је владика Иринеј у разговору са стипендистима Фондације Конрад Аденауер, која је како је оценио једна од ретких политичких организација која има аутентичан интерес за питање Цркве и вере.

Пријему је присуствовао и владика мохачки Исихије, који је студентима говорио о значају Светоархангелског манастира у Ковиљу, који је основао Свети Сава у 13. веку.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/episkop-irinej-kompromis-srba-i-albanaca-nije-moguc-dok-su-na-vlasti-u-pristini-kriminalci-resenje-za-kim-najveca-moguca-autonomija.html