ЕУ: Лајчак погрешно интерпретиран, уставне измене важе и за Београд

380

Званичан Брисел је оценио да је изјава Специјалног представника ЕУ за дијалог Косова и Србије, Мирослава Лајчака о уставним изменама погрешно интерпретирана.

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је за РСЕ да се треба направити разлика између онога што се извештава као „перцепција или погрешно информисање“, са „реалношћу коју је Лајчак објаснио“.

„Речено је оно што је јасно – г. Лајчак је објаснио то шта се дешава уколико преговарате о међународним споразумима. Када постигнете међународни споразум, влада мора да размотри неопходно правно прилагођавање, укључујући и уставни ниво, а како би се оно интегрисало у унутрашњи правни и уставни оквир. Ово важи и за Косово и за Србију“, казао је Стано.

Лајчак је у четвртак у Београду изјавио да је приликом озбиљног преговарачког процеса „логично да се промени и Устав“. Он је додао да ће Косово да испуни све обавезе из Брисела, укључујући и формирање Заједнице општина са српском већином.

Мирослав Лајчак: Неће бити договора ако се Приштина и Београд држе својих устава

Изјава о уставним изменама изазвала је реакције на Косову. На Косову се противе томе да Заједница има икаква извршна овлашћења.

Стано је међутим рекао да Европска унија није променила свој став када је у питању Заједнице, притом цитирајући изјаву бивше Високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини, у Скупштини Косова 6. маја 2016., да Заједница „неће бити паралелна влада унутар Косова и да неће усвајати своје законе“. Како је она тада додала, „интегритет Косова се не доводи у питање“.

Формирање Заједнице је предвиђено Бриселским споразум Косова и Србије из 2013. године.

Две године касније, Косово и Србија постигли су и споразум о принципима за који је Уставни суд констатовао да није у потпуности у складу са Уставом Косова, али препоручио да је то могуће постићи законским актима.

Заједница је актуелно и блокирала бриселски дијалог Косова и Србије, будући да Србија инсистира да се о формирању тог органа преговара, док је Косово одлучно да је то затворено питање.

Лајчак је током прошлонедељне посете Косову и Србији рекао да ће Заједница бити део свеобухватног, коначног споразума, и да ће се формирати након што се један такав споразум потпише.

Прошлонедељне поруке Мирослава Лајчака након дводневних састанака у Приштини – да је очекивано да се у тако великим процесима какав је бриселски дијалог мењају устав и закони и да су политички лидери у Приштини сви сагласни да треба доћи до формирања ЗСО, биле су мета вишедневних оштрих критика у косовској јавности.

Поред критика на рачун Лајчака, на његову тврдњу да су “на свим састанцима партнери показали подршку дијалогу и разумевање да је дијалог добар и важан за Косово и потврдили да ће Косово испоштовати све обавезе укључујући и оснивање ЗСО”, косовски представници послали су и два демантија, и то Самоопредељење и председница косовске скупштине Вјоса Османи.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 19. 10. 2020)