Косово и Албанија потписали споразуме о бризи и помоћи Албанцима у Србији и Црној Гори

468

Zylfije Adem Jakupi   |04.12.2020

Приштина

Министарка спољних послова и дијаспоре Косова Мелиза Харадинај-Стублла и вршилац дужности министра за Европу и спољне послове Албаније Гент Цакај потписали су данас два билатерална споразума о сарадњи, као и један споразум са представници Албанаца Прешевске долине, на југу Србије, јавља Anadolu Agency (АА).

Харадинај-Стубла изјавила је на заједничкој конференцији за новинаре са колегом Цакајем, да су Косово и Албанија, као две независне и демократске земље опредељене да воде бригу о својим сународницима и ван својих граница. Она је казала да као и на Косову и националне мањине у Србији и Црној Гори треба да уживају једнака права и да не буду дискриминисани.

“Одавде желим да позовем Србију да поштује Вашингтонски споразум о економској нормализацији, који смо потписали пре неколико месеци у Вашингтону. Посебно тачке 6 и 12, тачку 6 која говори о признавању диплома и стручних уверења која би олакшала живот Албанцима у Србији и тачку 12 која би помогла у решавању неких других проблема тамошњих Албанаца“, рекла је Харадинај -Стубла.

Цакај је навео да се потписани билатерални споразуми односе на кориштење заједничког простора у конзулату у Струги, у Северној Македонији и на формирање заједничког Фонда за финансијску подршку Албанцима у Црној Гори.

“Потписали смо споразум о финансијској подршци Албанцима Црне Горе. Ја и министарка Харадинај-Стубла били смо врло активни у стварању коалиције за тамошњу албанску листу, која је обележила своје резултате, али та подршка се, наравно, мора претворити и у институционалну финансијску подршку. И, ово што смо данас урадили по први пут оснивање фонда биће наравно од посебне вредности у том правцу“, казао је Цакај.

Трећи потписани споразум се односи на уједињење политичког спектра Албанаца у општини Медвеђа у Прешевској долини. Тај споразум су потписали и политички представници Албанаца из Прешевске долине Shaip Kamberi, Shqiprim Musliu, Ragmi Mustafa, Nagib Arifi i Muharem Salihu.

Договорено је и покретање политичког округлог стола о главним питањима за Прешевску долину, као што је питање пасивизације адреса Албанаца што им ствара проблеме приликом гласања, употребе националних симбола, а користи се и за дискриминацију у државним институцијама.

Anadolu Agency