Наредна рунда дијалога Александра Вучића и Аљбина Куртија биће одржана 18. августа у Бриселу

137

Наредна рунда дијалога између Србије и Косова на највишем политичком нивоу биће одржана 18. августа у Бриселу, потврдио је Петер Стано, портпарол Европске уније.

„Могу да потврдим да су, након што је високи представник ЕУ Жозеп Борел позвао обе стране у Брисел, председник Србије Вучић и премијер Косова Курти прихватили су његов позив и доћи ће у Брисел 18. августа“, потврдио је Стано у писаном одговору који је доставио медијима.

Стано је навео да ће српског председника и косовског премијера примити шеф европске дипломатије Борел, као и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, како би заједно разговарали „о путу даље у дијалогу Приштине и Београда“.

Биће ово први сусрет Куртија и Вучића у оквиру дијалога о нормализацији односа након више од годину дана. Последњи пут су се састали у Бриселу у јулу 2021. године.

Од када је Аљбин Курти на челу Владе Косова, одржана су свега два сусрета на највишем политчком нивоу. Оба сусрета су протекла са тензијама и уз међусобне оптужбе.

Званичници ЕУ који се директно баве дијалогом су увек упозоравали да ће сазвати нови сусрет на највишем политичком нивоу једино када виде да су стране спремне за напредак у процесу.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел је почетком ове недеље Куртију и Вучићу упутио позив за долазак у Брисел, у у време појачаних тензија на Косову, насталих након што су Срби на северу Косова блокирали путеве према прелазима са Србијом, Јариње и Брњак.

Блокаде су успостављене у недељу 31. јула, дан пре ступања на снагу одлука Владе Косова о издавању улазно-излазних докумената за држављане Србије који улазе на Косово и о промени српских регистарских ознака.

Након дипломатске интервенције Вашингтона, Влада је најавила да ће одгодити проведбу одлука када се склоне блокаде.

(Радио Слободна Европа)

НСПМ