НАТО ВЕЖБА У ЦГ: “Заједнички изазов” у планинама

375

У касарни „Ђуро Драшковић“ у Колашину одржана је свечана церемонија отварања мултинационалне вежбе “Заједнички изазов 2019”, саопштено је из Министарства одбране.

У трећој по реду мултинационалној вежби, осим експерата из области планинског ратовања Оружаних снага Републике Аустрије, учествују и представници Армије Републике Сјеверне Македоније, Оружаних снага Италије, НАТО Центра изврсности за планинско ратовање, као и припадници Националне гарде државе Мејн у улози посматрача. Вежбу је отворио заменик начелника ГШ ВЦГ Светозар Брајковић.


– Част је и задовољство што је Црна Гора још једном домаћин такве вежбе, јер је развој способности планинског ратовања дубоко укорењена у нашој прошлости и садашњости. Вековна борба за слободу Црне Горе вођена је углавном на планинском терену, а црногорски војници су на таквом бојном пољу редовно побеђивали своје противнике, без обзира на инфериорност у људству и војној опреми. Сигуран сам да су способности планинског ратовања јединица Војске Црне Горе и партнерских земаља, које су учествовале на предходним вежбама значајно унапређени. Уверен сам да ће тако и сада бити, те да ћете испунити све дефинисане циљеве вежбе и наставити са унапређењем процедура и способности планинског ратовања – казао је Брајковић учесницима вежбе, која ће бити реализована на северу Црне Горе.

 

Вечерње новости