На тендеру за нову ЛЕД расвету у Нишу победио бивши шеф Ане Брнабић

311

Posao zamene više od 23.500 “običnih” svetiljki LED svetiljkama i briga o javnoj rasveti u narednih 15 godina, u Nišu je na javnoj nabavci poverena konzorcijumu koji čine slovenačka firma “Resalta” i beogradske firme “Emporio team” i “Elgra vision”, navedeno je u odluci tenderske komisije.

Na tender Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), raspisan krajem juna, stigla je i ponuda jagodinske firme “Feman”, ali nije prihvaćena zbog, kako je rečeno u odluci, nepotpune dokumentacije. Konzorcijum “Resalte” i firmi “Emporio team” i “Elgra vision” je za poslove zamene javnih svetiljki i održavanja javnog osvetljenja zatražio od grada Niša oko 1,6 milijardi dinara za period od 15 godina. Jedan od vlasnika “Resalte” je američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte rekli su za agenciju Beta da realizacija tendera ne podrazumeva izdvajanje dodatnih sredstava u budžetu grada Niša, već će se sve obaveze prema privatnom partneru plaćati iz ostvarenih ušteda, a u slučaju da se u ugovorenom periodu ne ostvari garantovana ušteda, partneru se neće isplaćivati naknada.

Naveli su da je projektom garantovana ušteda u troškovima električne energije od najmanje 73,37 odsto, a prema podacima iz konkursne dokumentacije, godišnja potrošnja dela javne rasvete koja je predmet tendera iznosi više od 15 miliona kilovat sati, odnosno košta godišnje budžet grada preko 121 milion dinara.

Konzorcijum kome je posao poveren garantuje uštedu električne energije od 12 miliona kilovata na godišnjem nivou, što će za grad u narednih 15 godina značiti smanjenje troškova održavanja osvetljenja za 1,8 milijardi dinara.

U KLERP-u su naglasili da se od realizacije tendera očekuju značajne uštede energije i smanjenje budžetskih troškova, ali se želi i znatno viši nivo sistema javne rasvete.

“Želimo da nivo pružanja ove komunalne usluge bude znatno viši, efikasniji i bezbedniji po zdravlje naših sugradjana. Osim toga, značajno bi se smanjilo zagadjenje vazduha, odnosno emisija ugljen dioksida čime bismo kao lokalna samouprava pokazali i visok stepen odgovornosti po našu životnu sredinu”, kazali su u KLERP-u.

Rekli su i da će više detalja o realizaciji projekta zamene uličnih svetiljki i čitavog projekta biti objavljeni naknadno, s obzirom da je u toku rok za žalbu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Istraživanje BIRN-a objavljeno krajem prošle godine pokazalo je da su 24 grada i opštine u Srbiji do sada okončale javne nabavke za ugradnje LED svetiljki.

Iz BIRN-a su upozorili da su u 22 grada posao dobile iste firme i njihovi partneri – “Resalta”, “Esco Elios”, “Light” i “Keep Light”.

Izbor na tenderima doneo je tim firmama poslove modernizacije javne rasvete vredne oko 50 miliona evra. Prema pisanju BIRN-a, reč je o grupi firmi povezanih sa ljudima bliskim vrhovima madjarske i srpske vlasti.

Извор: N1