Од обећаних инвестиција на нишки аеродром за сада стигло само возило за одлеђивање авиона

702

Уместо дуже писте, нове зграде и већег броја летова, како су то представници власти најављивали, аеродром “Константин Велики” од обећаних улагања за сада је добио само возило за уклањање леда на авионима. Министарство грађевинарства је саопштило да су ново возило и пропратна средства плаћени 70 милиона динара. Из Иницијативе “Не дамо нишки аеродром” за Инсајдер кажу да је реч о изузетно малој инвестицији у поређењу са оним што се најављивало и обећавало.

“Мало нам мажу очи, а и даље остају велика питања. То улагање је јако мало у поређењу са оним што су иницијално најављивали, као што су унапређење и проширење зграде аеродрома, обезбеђивање директног уласка у авионе из зграде, продужење аеродромске писте и увођење нових летова, а од чега нема ништа”, изјавио је за Инсајдер Милош Бошковић из Иницијативе.

“А оно број један, најбитније, јесте када ћемо да видимо тај уговор са Вансијем, који је најављен за септембар, октобар. То и даље нису испунили, а обећали су”, закључио је Бошковић.

Како се у саопштењу Министарства наводи, ново возило за уклањање леда купљено је јер је неколико линија са нишког аеродрома отказивано због његовог недостатка. Наведено је и да је оно, док је Град Ниш управљао “Константином Великим”, изнајмљивано по “нереално високој цени”.

Поред возила, аеродром “Константин Велики” у Нишу добио је и нова средства за заштиту и уклањање леда, пише у саопштењу.

Саопштење Министарства уследило је четири дана након што је Иницијатива “Не дамо нишки аеродром”, указала на то да ни после више од шест месеци аеродром у Нишу није добио обећану већу зграду, дужу писту и повећан број летова.

Подсетимо, нишки аеродром је у државном власништву од августа прошле године, а председник Александар Вучић је поводом инвестирања у њега поручио како ће држава све своје снаге преусмерити ка аеродрому у Нишу и да ће он бити главни српски аеродром у који ће држава улагати, након што Ванси преузме београдски аеродром “Никола Тесла”.

Из Министарства грађевинарства је, такође, у марту прошле године саопштено како су “сва нова улагања, као што ће бити изградња новог торња, радови на инфраструктури аеродроме, улагања у безбедност и сву другу потребну опрему, посвећена повећању броја путника на аеродрому и граду Нишу, увођењу нових линија и позиционирању аеродрома “Константин Велики” као незаобилазног места у региону”.

Иако су грађани Ниша протестовали због одлуке града да власништво над аеродромом препусти држави, Скупштина Града Ниша је ипак крајем јуна такву одлуку донела.

Пренос власништва је довођен у везу са извршењем уговора о концесији аеродрома Никола Тесла у Београду, према коме аеродром у Нишу не сме да опслужи више од милион путника годишње све док француски концесионар Ванси у главном граду не буде имао најмање 12 милиона путника.

Нишки аеродром наставио је да бележи раст броја путника, а министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила да развој „Константина Великог” није ограничен концесијом за београдски аеродром „Никола Тесла”, као и да се он не спомиње у концесионом уговору са француском компанијом „Ванси”.

Подсетимо, највиши представници власти су више пута најављивали објављивање уговора о концесији, а министар Синиша Мали рекао је и да ће уговор бити објављен до краја 2018. године, до када је концесионар требало да уплати накнаду. Предвиђена сума легла је на рачун, али Уговора ни дан данас нема.

Извор: Инсајдер

 

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13283/Od-obećanih-investicija-na-niški-aerodrom-za-sada-stiglo-samo-vozilo-za-odleđivanje-aviona.htm