Руси у Србији су једини народ који нема своје представнике у Националном савету националних мањина! (ВИДЕО)

179
Однос Срба према Русима у Србији јесте братски, шта више та граница између два народа често се преплиће и губи, али Руси су ма колико их блиско доживљавали ипак засебан народ са засебном културом и својим обичајима. И Руси у Србији су једини народ који није дефинисан правима националне мањине и то из једног парадоксалног разлога – Русе у Србији не представљају Руси, већ група Срба која је на тај начин нашла начин да заради а не да некоме помогне, што и јесте прави разлог формирања и постојања националног савета националних мањина.
Гост емисије Васељенска била је Марина Галогажа, председница удружења сународника Русије а тема емисије су избори за националне савете националних мањина који се одржавају 13. новембра.

“Ми и Црногорци смо задњи у Србији који су формирали национални савет и то 2018. године. Било је покушаја и раније, али наши Срби су нам говорили – ма дајте, шта ће вам национални савет, ви сте наши, ви сте заштићени. Међутим, време је показало да је итекако потребан национални савет, да нама требају институције преко којих би могли да остварујемо своја права за која смо били једноставно ускраћени, “ наводи Марина и додаје:

“Ми јесмо један народ, ми јесмо Србима најближи народ. Кад гледаш историју, не знаш где се завршава руска а почиње српска, и где почиње српска а завршава се руска. Али дешавања у свету су таква и поред тога Србија је остала последња земља на свету где се добро односе према Русима, још увек.“

Марина је изнела низ проблема са којима се суочавају поводом избора за национални савет националних мањина и постојање још листи које претендују да представљају руски народ на предстојећим изборима, а на којима нема ниједног јединог Руса.

Васељенска ТВ