Санџак је данас главно спорно нерешено територијално питање на Балкану, СДА захтева од ЕУ и САД његово решавање

921

Санџак је данас главно спорно нерешено територијално питање на Балкану, сматра генерални секретар СДА Санџака Ахмедин Шкријељ објашњавајући зашто је поново актуелизован термин „окупација Санџака“.

„Решавање југословенске кризе улази у завршну фазу приступањем земаља Западног Балкана Европској унији. Распадом СФРЈ, отворено је питање Санџака, који је окупиран и противно вољи народа Санџака, 1918. уврштен у Краљевину СХС“, истиче Шкријељ. Функционер странке, чији је лидер Сулејман Угљанин, подсећа да је на последњим изборима за Бошњачко национално већа победила њихова листа Самоопредељење, „која представља легитиман и легалан стожер патриотског савеза Санџака“.

СДА Санџака „директно захтева од ЕУ и САД и других учесника међународне конференције о бившој Југославији да реше питање Санџака“, додаје он.

Угљанинова партија је недавно у Новом Пазару организовала протестну шетњу под називом „1918 – година окупације Санџака“.

(Данас)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ahmedin-skrijelj-sandzak-je-danas-glavno-sporno-nereseno-teritorijalno-pitanje-na-balkanu-sda-zahteva-od-eu-i-sad-njegovo-resavanje.html