“Српске службе безбедности припремају инциденте међу косовским Србима како би окривиле албанску страну за дестабилизацију региона”

1001

РАДИО-телевизија Косова објавила је да српске службе безбедности припремају инциденте међу косовским Србима како би окривиле албанску страну за дестабилизацију региона.

Ова тврдња објављена је само дан након текста “Новости” о сазнањима српских оперативаца, који су колеге из највећих светских агенција упозориле на управо супротно – да албански обавештајци са Косова увелико припремају терористички напад на северу покрајине за које би оптужили Београд, као и да ће кренути са пласирањем дезинформација у медијима.

Подсетимо, према сазнањима наших безбедњака, Косовска обавештајна агенција припремила је план да се на КиМ организује терористички напад, а да се затим подметну “докази” који би атак довели у директну везу са државним врхом Србије.

Припрема за акцију почела је пред празнике пласирањем на интернету информација о наводним плановима српских обавештајаца, да би се сада наставило и преношењем истог “сазнања” на “државној” телевизији. Наше безбедносне структуре оптужују се да планирају да, према одлуци Бироа за координацију рада служби безбедности “по узору на ‘случај Панда'”, изведу напад на северу КиМ. Напомиње се да постоје сумње да је масакр 1998. у пећком кафићу организовала српска државна безбедност како би Албанци били оптужени за убиство шесторице српских младића.

Извори “Новости” упозорили су да су вести које се пласирају у косовским медијима “претходница” опасног плана који би требало да изведе мала група поверљивих припадника КОА, која више од месец дана планира и припрема ову акцију.

Према сценарију, мета би требало да буде шеталиште или порта неког од српских манастира на велики празник, а разматрала се и могућност да се ангажује психички лабилна особа која би реализовала сулуди сценарио ватреним оружјем или експлозивом у пуном ресторану или аутобусу.

После напада, према плану, уследила би брза реакција надлежних косовских служби, а безбедносне агенције “откриле” би да је употребљено оружје или експлозив који су донети из централне Србије. Потом би било објављено саопштење да је српска тајна служба финансирала и извела напад како би оптужила албанску страну да је неспособна да заштити грађане српске националности.

ДРЕЦУН: ОДГОВАРА ИМ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА

ШЕФ скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да, имајући у виду дезинформације које косовске службе безбедности пласирају да би се оптужио Београд за убиство Ивановића, постоји могућност да се преко тајних структура изазове тежак инцидент за који би се одговорност пребацила на српске власти.

– Приштина би то могла да уради у моменту који би им одговарао да се изазове већа дестабилизација која би спречила наставак дијалога. На другој страни, Србији није у интересу дестабилизација јер не може да је преокрене у своју корист.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:770846-ОПТУЖИЛИ-НАШЕ-СЛУЖБЕ-Спремају-инциденте-међу-Србима-како-би-окривили-Албанце