У Книну претили новом “Олујом”

571

Д. МИЛИНКОВИЋ-Ј. КЕРБЛЕР

ОВОГОДИШЊЕ обележавање годишњице “Олује” у Хрватској, осим уобичајене усташке иконографије, повика “За дом спремни” и оргијања на сплитском концерту Марка Перковића Томпсона, обележио је још један скандал: хрватски званичници су старим оптужбама за “великосрпску агресију” придодали шокантну претњу – да су, ако затреба, спремни да спроведу нове погроме.

То је у понедељак изрекао хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, у Книну, где је у режији званичног Загреба уприличена централна “прослава” 24-годишњице акције “Олуја”, током које је протерано више од 250.000 Срба, а нешто мање од 2.000 их је убијено или нестало. Крстичевић је “свима који имају претензије на Хрватску” поручио да је хрватска војска спремна на нове “Олује”.

У провокацијама нису заостајали ни председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић. Китаровићева, која је у Книну најавила и нову председничку кандидатуру, уочи централне манифестације певала је “У бој, у бој” и поручивала да је желела да узме пушку и оде на ратиште, док је за Пленковића “Олуја” била “легитимни одговор окупатору” и кључна битка којом је задат ударац великосрпском посезању за хрватским територијама.

Шеф дипломатије Ивица Дачић је, за “Новости”, оштро одговорио на поруке из Хрватске:

– Не знам како је уопште могуће градити било какве односе са земљом чија председница жали што није узела пушку да би пуцала у своје грађане – Србе, и чији министар одбране најављује нове “Олује”, јер, ваљда, треба протерати и ових преосталих 150.000 Срба којима тамо забрањују и ћирилицу. Сваког 5. августа Хрватска нам поручује не само да се никада неће извинити за невине српске жртве, него се хвале тиме што је највећи прогон у Европи после Другог светског рата њен угаони камен, који “оплемењују” отвореном рехабилитацијом усташтва уз Томпсонове арије.

Подизање тензија током јучерашњег дана, 5. августа, који Хрватска обележава као Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља, почело је у Книну у раним јутарњим сатима. Град је још у 6.30 пробудио војни оркестар. Книнску тврђаву, на којој се окупио хрватски државни врх, надлетали су борбени авиони, испаљена су 24 почасна плотуна, а “мису за домовину” служио је председник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић. Након полагања заједничког венца, окупљенима су се обратили Колинда Грабар Китаровић, Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

Китаровићева је поручила да је увек изнова на том месту пролазе трнци, јер, како је казала, зна да је на том месту пре 24 године “уз крваве жртве и несебично давање свих бранитеља, лекара и свих домољуба отворена нова страница историје хрватског народа”. Током говора је цитирала “хероја Анту Готовину”.

Премијер Пленковић није пропустио да у говору велича Фрању Туђмана, који ће, подсећамо, остати упамћен као човек који је током договора о акцији “Олуја” захтевао да се “Србима нанесе такав ударац да нестану”.

Том хвалоспеву придружио се и градоначелник Загреба Милан Бандић:

– Хрватској треба нови Туђман, човек који ће лупити шаком о сто и који ће ујединити људе на трагу рада, знања, демографске обнове и солидарности.

Ни у Книну, као ни у недељу увече, на Томпсоновом концерту у Сплиту, није могло да прође без узвикивања “За дом спремни”. Црнокошуљаши из ХОС, предвођени Марком Скејом, који и физичким изгледом подсећа на Хитлера, марширали су градом и урлали злокобни усташки поздрав. На питање новинарке зашто то узвикују, Скејо је рекао:

– Видим да сте млади, неискусни и недобронамерни. То је стари хрватски поздрав, као у цркви “Хваљен Исус и Марија” – рекао је Скејо, којег је све време током дивљања хосоваца по граду снимала и полиција.

Ипак, он није приведен нити је против њега поднесена прекршајна пријава.

Марко Скејо

Прочитајте још – СРАМНЕ ИЗЈАВЕ ИЗ ХРВАТСКЕ: Китаровић:Победом у Олуји Хрватска досањала свој сан; Пленковић: Олуја је била величанствена акција за понос

– Нема ту ничег спорног. Они су поздрав узвикивали поред споменика, а било би спорно да су то учинили изван комеморативног догађаја – “објаснили” су у Шибенско-книнској полицијској управи.

И на сплитској риви уочи Томпсоновог концерта одјекивали су усташки покличи, певало се “У бој, у бој за народ свој”, “За дом”, “Ево зоре, ево дана, ево Јуре и Бобана”. Контроверзни певач концерт је започео песмом “Чавоглаве”, чији је први стих управо усташки поздрав “За дом спремни”.

Док су прошлих година хрватски политичари, додуше стидљиво, позивали и на поштовање српских жртава, њих ове године нико није ни споменуо. Љиљана Алвир, из удружења породица несталих бранитеља, критиковала је изјаву српског председника Александра Вучића, који је запитао: “Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске?” Она је рекла да су многи избегли Срби учествовали у агресији на Хрватску:

– Славили су парадржаву, неки су се вратили у Хрватску, неки се не враћају од стида, неки не желе да живе у држави која се зове Хрватска, јер се боје да одговарају за злочине. То је истина и одговор где су нестали Срби из Хрватске – рекла је Љиљана Алвир.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:810529-%D0%A3-%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC-%D0%9E%D0%BB%D1%83%D1%98%D0%BE%D0%BC