ХАОС У АЛБАНИЈИ: Демонстранти покушали да уђу у парламент

953

Присталице опозиције у Албанији покушале су у уторак увече у Тирани да пробију полицијски кордон и уђу у зграду парламента, јавља АТА.

Полиција је одговорила сузавцем, док су демонстранти полицајце гађали разним предметима и петардама.

Демонстранти су се поново окупили у Тирани, где су испред зграде парламента бацали бакље и запалили аутомобиске гуме како би спречиле посланике владајућих странака да уђу у зграду.

Уз демонстранте на тргу испред зграде парламента, налазе се и посланици опозиције, који траже прекид пленарне седнице. АТА наводи да је међу демонстрантима и председник Демократске партије Љуљзим Баша.

Како објашњава АП, парламент је требало да заседа у четвртак, али је седница померена за данас како би се избегле раније најављене демонстрације.

Присталице опозиције су онда промениле план и протесте организовале данас.

Опозиција предвођена Демократском партијом тврди да је левичарска влада премијера Едија Раме корумпирана и повезана са организованим криминалом.

Опозициони посланици траже од владе да уступи место прелазној влади и распише ванредне изборе.

Владајући социјалисти имају 74 посланика у парламенту од 140 места.

Албанска опозиција од 21. фебруара не учествује у раду парламента, након што је лидер највеће опозицине странке Демократске партије Љуљзим Баша доставио потписане изјаве посланика којима се одричу својих мандата.

Протести у Албанији су одржани и раније током недеље када су демонстранти покушали да упадну у канцеларију председника владе Албаније и када је дошло до сукоба с полицијом у којима је повређено више десетина учесника, новинара и полицајаца.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:779758-ХАОС-У-АЛБАНИЈИ-Демонстранти-покушали-да-уђу-у-парламент