Британија против Русије: историјске паралеле (2)

197

Дмитриј Зикин

А Русија? Николај Први, пошто је размотрио низ предлога, сложио се да изгради утврђења  на черкеској обали, и осим тога, Црноморска флота је започела патролирање моторним бродовима дуж обале. Треба да се каже да су се у руској политици тог времена борила два правца, условно говорећи: „јастребови“ и „голубови“. Први су инсистирали на оштрим мерама, све до прехрамбене блокаде. Други су сматрали да Кавказце треба навићи на комерцијалне и културне потребе. Између осталог, предлагало се да се брђани „смекшају“ тако што би могли да се навикну на раскош. Сматрали су да вишегодишња пракса јаких удара на Чеченију није завршена успешно и да је фина дипломатија много боље средство. Цар је користио оба прилаза и на Кавказ је послат пуковник Кан-Гиреј. Требало је да он преговара са черкеским вођама. Међутим, његова мисија није имала успеха и он није успео да се са адигејцима договори о примирју. И ту је руска дипломатија морала да се сукоби са бесним отпором британских емисара.

Лондон је послао у Черкезију младог, али већ искусног тајног агента Дауд-бега, односно Дејвида Уркварта (Уркарта). Пре него што је кренуо на Кавказ Уркварт се упознао са черкеским вођама у Константинопољу и упознао се са ким је требало. Брзо је задобио поверење брђана и толико их је збунио  својим речима да су они чак предложили Уркварту да их он поведе у борбу против Русије. Али, уместо ратних подвига Британац је одлучио да покрене идеолошки рат. Пошто се вратио у Енглеску он је штампу обасуо репортажама и чланцима са русофобском садржином, убеђујући јавно мњење  да Русија представља смртну опасност за Британију. Приказивао им је мрачну слику руског упадања не само у Турску и Персију, већ и у Индију. Уркварт је прогнозирао да ће Русија, пошто од Персије направи свој протекторат, ускоро  Персијанце да окрене против Индије, обећавајући им огромне трофеје.

Психолошка рачуница је била добра, комерцијалне користи од експлоатације индијских богатстава су енглеску елиту интересовале више од било чега другог. Страх од руског похода на Индију у Британији је добио карактер патологије и, уосталом, Урквартове речи су пале на тло које је припремио још Кинејр – британски саветник персијског шаха још из времена руско персијског рата 1804. – 1813.године.

Кинејр је био међу првима, ако не и први војни експерт, који је извршио пажљиво аналитичко истраживање које се односило на осетљивост Индије од спољног упада. Пошто је одлично знао географију Турске и Персије, он је закључио да ће за Русе поход на Индију представљати врло тежак задатак. Без обзира на то, у принципу је Русија за то способна, јер је њена армија јака и дисциплинована. Они који желе да освоје Индију на путу ће наићи на планине и широке реке. Посебну пажњу Кинејр је посветио суровој клими и леденом мразу који је у тим крајевима чест, али зар Руси могу да се боје зиме? Уосталом, и реке се могу прелазити. Кинејр сматра да ће армија Русије, уколико свој поход почне од кавкаских база или из Оренбурга, морати да пређе Авганистан. У првом случају противник ће користити Каспијско море,  и неће му требати да маршира преко Персије.

Било како да било, када је Уварт почео да плаши Енглезе „руском претњом“ они су се присетили и Кинејрових размишљања. А онда је Русија почела да повећава своју флоту, што је сумњичавост Лондона још више појачало. Шта више, Уркварт је припремио провокацију. Уз његову дозволу 1836.године енглески брод „Виксен“ је кренуо ка черкеској обали. Штампа је добила задатак да нашироко о томе обавештава становништво Британије. Ускоро је наш једрењак ухапсио брод, и то је изазвало буру негодовања енглеске јавности. Петербург је, са своје стране, оптужио Лондон да черкезима шаље агенте како би их убедио да дигну устанак.

Односи између две престонице су били усијани до крајности, а Енглези су одлучили да смире ситуацију тако што су у личности Уркварта нашли жртвеног јарца.  Њега су пензионисали и он је почео да се бави другим пословима, али то уопште није значило да је Британија одлучила да Кавказ остави на миру. Главне битке су тек биле  пред њима…

———————————

Превод ФСК са руског:  http://pereformat.ru/2016/05/britaniya-protiv-rossii/