Досадио је русофобски званични став!

168

Досадио је русофобски званични став! О формирању проруске партије на челу са пољским филмским режисером

Виктор Мараховски

Поштовани читаоци!

Главни пољски медији су узнемирени. У земљи се појавило, потпуно отворено, проруско политичко удружење. А најгоре је то, што  је на његовом челу  „нада пољског филма“ са почетка 21.века, филмски режисер  Конрад Невољски.

Rusofobskij-oficioz-nadoel-Na-sozdanie-prorossijskoj-partii-polskim-kinorezhissyorom

Прво о режисеру: он је рођен 1972.године, ‘ 90. година је пола године прележао  у затвору због чувања бацача пламена, ’95. је стекао диплому школе за бизнис, а 2002.  је снимио свој први филм који је добио одличне критике и неке награде; 2006. је режирао трећи и последњи филм, из уметности се преселио у бизнис којим се бавио све до ове године, а затим је регистровао политичко удружење  „Легион патриота“.

Сада о партији: лукави Невољски, саопштавају пољске новине „Ржечпосполита“ , бави се социјалним паролама, уздиже борбу против транснационалних корпорација, залаже се за уништење баријера међу социјалним класама и за смањење пореза на доходак.

Али „не крије своју проруску оријентацију“, замислите.

Ми треба да се држимо Словена, а не да будемо кер за кевтање на Русију, – медији наводе  речи Невољског. – А још да је Пољској један њен  путин, она би била права сила.

Све те изјаве, судећи по контексту, треба да се схватају од стране пољске публике  као нешто врло узнемирујуће. Али уколико „месиџ“ није уловљен – у медијима постоје специјално обучени експерти  који разјашњавају да прорускост у  Пољској представља знак потпуне и апсолутне маргиналности. И уопште – она је потребна искључиво руској пропаганди да би демонстрирала да и у Пољској постоје присталице правца који води зближавању са РФ.

-На срећу, код нас су проруске партије ван парламента и потпуно су маргиналне, није као у Западној Европи – саопштава један експерт, бивши заменик руководиоца  Европског парламента Ришард Чернецки.

Без обзира на то – не треба се опуштати. Издајице су опасне јер раде за непријатеља.

Ми запажамо да и у Пољској, као и у другим земљама које су суседи Русије, постоји  активност која спада у дефиницију „хибридног рата“,  – каже други експерт, бригадни генерал Агенције за унутрашњу безбедност Дариуш Лучак.

…Шта би требало да се констатује.

Да је и најобичнија комшијска неутралност према Русији на јавном простору Пољске, Прибалтике и других, од стране Запада  „политички анексираних“ земаља, као што је Бугарска, – табу; то није тајна.

„Прорускост“ је постала табу тема и протерана је из јавног „предсобља за дискусију у четири ока“  отприлике истовремено  кад и комунистичка идеологија.  Чак и у   годинама релативне хармоније у односима између РФ  и САД, као и пријатељства РФ са канцеларом СРН и премијером Италије – источно-европљанима није дозвољавана никаква прорускост. Како би се избегло „политичко срастање са Истоком“ тамо се већ око 25 година  упумпавају  ињјекције антируских новости, праве се акције, функционишу империје о антируским успоменама  (тј. институције националног сећања) и др.

Данашња новост је тим интересантнија.

Ако  се „нада независног филма“, чим је дошла у политику, позабавила социјалном правдом и прорускошћу – двема темама које су за Источну Европу табу, то значи да је неопходност стварне забране и једног и другог  већ схваћена од стране пољске „креативне класе“.

Чак и уколико прорускост следећих година постане само препознатљива особина локалне „политичке контракултуре“ – и то је перспективно. Макар зато што је контракултура формирана како би се негирало и мењао културни мејнстрим  –  ломљењем његових окошталих облика.

Тако да постоји вероватноћа – истина, која се не гарантује, али ипак постоји као могућност  – да је и званично пропагирана  русофобија   активном делу највеће источноевропске нације у ЕУ, јако досадила.

——————————

Превод са:

http://www.kultpult.ru/Rusofobskij-oficioz-nadoel-Na-sozdanie-prorossijskoj-partii-polskim-kinorezhissyorom-264