Двоструки фијаско Валцмана

266

Александар ЈАБЛОКОВ

 

Валцман је у Берлину био харизматичан, расејан и традиционално изгужван. Непрекидно је био жедан и сав избледео, периодично се трзао напред. Меркелова је чак морала да сустиже “гаранта нације” како би се демонстративно руковали пред камерама. Као, па наравно, он је обично г…о, но, Немачка високо цени све ситнице које предвиђају дипломатски протоколи.

Посета украјинског председника престоници Немачке која је пострадала од инвазије миграната, није било нешто спонтано. Била је то пре свега иницијатива немачког амбасадора у Кијеву Кристофа Вајла. Њему су наредили да одреди како откуцава парламентарни пулс Раде по питању реализације уставних реформи. Вајл је то искрено испитао и био је ужаснут. После сусрета са Јулијом Тимошенко, амбасадор је научио да практично без акцента изговара “Јацењук – кучка”, а када се срео са Валцманом ради прецизирања неких детаља, извукао је чисто филозофски закључак: “глуп к´о к….”.

Своје утиске господин Кристоф Вајл је кратко изложио у тајној депеши насловљеној “Све су то дркаџије”. Можда би наслов био нешто другачији, али смисао је управо такав. Амбасадор Немачке је покушао да изнесе смисао уставне реформе у извођењу Валцмана, али се запетљао у поретку дефинисања “наредне” и “следеће” сесије Врховне Раде. Ипак, општи утисак је јасно ухватио: украјински председник очигледно петља са реализацијом Минског споразума који предвиђа додељивање посебног статуса за ДНР и ЛНР.

Очајнички крик Вајла саслушан је у Берлину и господину Валцману је препоручено да хитно дође у Немачку на саслушање. Да је позив из Берлина “гаранта нације” затекао у раскораку, сведочи бар та чињеница да је 1. фебруара била најављена посета Порошенка недавно реновираном породилишту на Печерску. Пост је природно, брзо уклоњен, али је, како се то каже, остао талог.

Међутим, шта да се ради: обукавши своје омиљено згужвано одело са два џепа на десном боку, Валцман се праћакнуо на тепих ка Меркеловој. Пошто он себе сматра за крупног дипломатског играча светског нивоа, решио је да надигра Меркелову. Као, он је сам хитно допутовао у Берлин како би приказао нагло повећану агресивност Путина. Обично се изјаве дају после преговора у земљи домаћину. Валцман је одлучио да сруши тај стереотип. Није се још успео утишати звук мотора на председничком авиону са вештачки изведеним трозубцем на борту, а “гарант” је већ причао запрепашћеним немачким новинарима о неопходности продужетка санкција Русији. “Гранатирање са коришћењем тенкова се наставља”, “руска терористичка војска се активирала”, “украјинска армија трпи губитке”. Што се тиче губитака, Валцман није слагао. Како је изјавио главни војни тужилац Матиос, отприлике хиљаду “киборга” је погинуло због пијанства, пљачке и разјашњавања односа. Због тога у команди АТО постоји велики избор: отписати тела погинулих на “активизацију руских терориста” или “испијање алкохолних напитака уз касније сагоревање у шатору”.

image21112424_644f17ea1d1b37b5dac00d11b5f87d4c

“Гарант нације” говорио је сат времена, посебно се упирући на одговорност Путина за реализацију Минских споразума. А онда се он срео са Меркеловом и нагло је пао духом. Он је мислио да ће уз помоћ махинација са прописима у раду Врховне Раде успети да спинује Меркелову. Као, засад још нема 300 гласова за прихватање промена Устава, међутим, они се могу појавити кроз пола године. Или уочи следеће Нове године. Не треба се узбуђивати, пошто ми можемо да доносимо измене у “телу” основног закона када пожелимо.

Међутим, Ангела је само упитала – када? Притом је то учинила два пута заредом, стављајући до знања да процедурално-уставне којештарије Валцмана на њу нису оставиле никакав утисак. “Гарант нације” је клонуо духом и покушао је да пређе на тему безвизног режима. Као, дајте сигнал и ми ћемо високо скочити од велике среће. Очигледно, Валцман није узео у обзир неочекиване проблеме Меркелове са “мирним мигрантима”. Канцеларки је прекипело. Она је објаснила место и улогу Украјине у евроинтеграционом процесу, притом користећи кратке и нимало оптимистичке дефиниције. У резултату тога, посета украјинског председника Берлину није имала ни једну званичну оцену са традиционалном фразом о “потпуној подршци наших европских пријатеља европској асоцијацији Украјине у формату безвизног режима”. Узгред, саопштења за медије као таквог, уопште није било.

И такву “уздржану реакцију” ПП можемо схватити. У Берлину је Валцману било речено ултимативним тоном: до пролећа мора доћи до уставних промена. Ако желиш гласај сам, ако хоћеш играј го на столу, али донеси и положи резултат. Владине пертурбације апсолутно не узбуђују Меркел. Да ли Јацењук, да ли неки други кловн – није важно. Главна ствар је – рад Антикорупционашког бироа и то без покровитељства државног тужиоца Шокина. Што се тиче кредита – то није за нас, то је за ММФ. Замолите тамо, можда ће дати.

Подразумева се само по себи да је Валцман био фрустриран и депресиван. Тртили су га на очиглед Климкина (министар иностарних послова) у типично немачком маниру свима познатом из филмова са класичном фразом: «Ја! Ја! Дас ист фантастиш!» Прво што је урадио одмах по свом повратку, он је потписао указ о именовању Сергеја Головатог за заменика члана Европске комисије “За демократију преко права”. Головатиј је познат по својој нетрадиционалној сексуалној орјентацији од момента стицања украјинске самосталности. Кажу да је председник приликом потписивања указа говорио “ето вам хомића европске свиње”.

Укратко, био је разочаран као дете. И ту је још и амерички амбасадор додао својих пет копјејки. Притом их је ставио прилично болно. У то време кад је фракција Порошенка опубликовала “скромни списак” од седам посланика који “треба да ојачају владу Јацењука”, Џефри Пајет је вероломно пружио подршку садашњем министарском кабинету. “Опасни гласови говоре – дошло је време да политичари узму дизгине управљања у своје руке, али то ће бити огромна грешка, то ће представити Украјину као демократију која назадује” – написао је подли представник Вашингтонског регионалног комитета на свом Твитеру. Пајетов пост се широко коментарише на социјалним мрежама и општи закључак је следећи: Валцмана су обманули попут неког шибицара на штајги. Само што је помислио да успостави ручну управу над министарским кабинетом, кад су га амери ојадили. Управо некавко дупло фијаско великог дипломате Порошенка. У Берлину га је жестоко натртила Меркелова, а одмах по доласку на Батковштину[1] на Валцмана је насрнуо амерички амбасадор. И сви нешто захтевају. Ангела хоће 300 гласова и Устав са аутономном ДНР и ЛНР. Пајет захтева да се не дира влада Јацењука. Притом је карактеристично да сви брутално гурају самог Валцмана, доследно га мешајући са говнима. Ето вам чари спољашњег управљања.

Превод са руског: http://news-front.info/2016/02/02/dvojnoe-fiasko-valcmana-aleksandr-yablokov/

[1] Батькивщина – На украјинској мови Отаџбина (прим. прев.)