Хиљаду стабала за Москву

449
Знате због чега волим Москву управо последњих неколико година? ЗБОГ НЕРАВНОДУШНОСТИ. Просто, ја одлично знам како је било још пре 10-12 година, када сам започињао са вођењем екскурзија и активним фотографисањем свега што се догађа у граду, да пузим по крововима и подрумима, да фотографишем одлазећу средину. Ако не памтите како је било, ја ћу вам показати и срамота ме је што смо некада ми живели у таквом граду.

Сада није свима свеједно, градски проблеми се активно коментаришу, људи су почели више да шетају по граду. Сада се не ради на рушењу кућа, него је немогуће посадити дрво неприметно, одмах ће доћи хрпа „стручњака“. Одлично се сећам разногласја у позну јесен 2016. године: „Ти глупаци саде дрво на мразу! Ужас! Ко то ради! Њима су важне само наше паре! Све ће то посећи већ на пролеће“. Потом у пролеће, кад је много дрвеће већ олистало, а на Тверској дрвеће још никако да озелени (за пресађено растиње нормално је да се касније „пробуди“), многи вајни стручњаци само што нису побеснели. Но, после суровог јуна дошла је топлота и шта ми видимо? Сва Тверска је озеленела.

И данас, баш уочи обележавања 870 година Москве, стиже још једна новост – БИЋЕ ЈОШ ВИШЕ ДРВЕЋА.
Тако дакле! Ове јесени ће се на улицама Москве засадити још 5 хиљада (!) стабала. Стабла ће наставити да саде на Тверској, садиће и на Сретењки и Волхонки, на Пречистењки и Сољанки, па и по многим другим улицама у центру и чак изван његових граница.

Погледајте како је лепо постало. Чак и Нови Арбат, огромна магистрала у центру града, и она је постала другачија.

Сада идеш и видиш збијено зелено дрвеће уместо начичканих аутомобила.

На добро се лако привикнути, па је сад тешко и сетити се да је то некад било све збијено сивило.

Хајде да прођемо по Тверској.

У Москви се саде тек израсло у специјалним расадницима дрвеће узраста од 25-35 година.

Но, сад је све као у стара добра времена. Нашој деци ће бити чудно гледати на фотографије из 90-их и 2000-их када је уместо зеленила на Тверској све било умотано жицом и прекривено рекламама.
Не могу да одолим да не поставим још једну фотографију.

Свиђа Вам се? А ми смо тако живели две деценије.

Потпуно друга ствар.

Повратак дрвећа у град – није само питање комфора и естетике. То је историјско питање, Москва је увек била зелени град, чак и у најљућа совјетска времена. Стабла нису тек тако садили, постојале су гаранције од три године па би одговорне организације у случају да се нешто деси, биле озбиљно кажњене и морале су да негују дрвеће.

А овако сад изгледа Тријумфални трг.

Овде је био пут и асфалтно поље куда су се људи кретали само трчећи од метроа и до метроа. Никоме није падало на памет да ту проводи време, а сада у сенци дрвећа седе и одмарају.

Човек никада неће седети где му није удобно.

А за љуљашке се већ и у реду стоји.

Погледајте како је увече постало живо:

Идемо сад на Садовоје кољцо (прстен, круг):

Сад деци није потребно објашњавати шта је Садовоје – то је зато што су некада давно овде били вртови, уништени још пре рата.

Сад су се вртови вратили на прстен.

Узгред, велики део дрвећа на јесен ће засадити управо на реконструисаном делу Садовог прстена – 2-3 хиљаде.

Као и прошле године садња дрвећа је остављена за позну јесен, кад већ почне хибернација. Тако се дрвеће боље привикава, а у пролеће процвета нешто после других.

Када у Москви видите таква асфалтна поља на тек реконструисаним улицама

Немојте журити са галамом: „Каква ми је то реконструкција?! Ја нисам наручивао такав галиматијас. Па ко је уопште ово „пројектовао“. Слушајте! То је привремено решење, сада се дрвеће не сади, само су припремили место за следећу годину и овде ће процветати невелик шумарак.

 

Превод ФСК са руског: http://pandoraopen.ru/2017-09-08/tysyachi-derevev-dlya-moskvy/