Како постати јединствен и непоновљив

315

Протојереј Александар ШАРГУНОВ

 

Реч протојереја Александра Шаргунова на празник свете равноапостолне Марије Магдалене…

Сви се ми сећамо Јеванђеља о јављању Васкрслога Христа грешној жени Марији Магдалени, оној из које је Он истерао седам демона. То јест, ту пуноћу помрачења каква може постојати у човеку. Граничног помрачења. само са благоразумним разбојником се можда може поредити њено стање. Но, Господ се прво јавља тој грешној жени и открива јој Самог Себе чинећи је способном са открије то што се не открива обичним видом. Он ту жену чини способном да увиди Бога, захваљујући једној јединој речи – када је он назива по имену. Сваки човек је назван јединственим и непоновљивим именом и важнији је од свих за Господа. Ради свакога од нас Бог је створио тај дивни свет, ради сваког од нас Он се оваплотио, примио страдање и васкрсао. Да би сваки од нас увидео Васкрсење Христово и сазнао да га Господ воли изнад свега.

У свету се све чини да би људи изгубили ту своју јединственост и непоновљивост. Ми често говоримо да обезличавање човека долази пре свега тамо где се непоновљиво људско “ја” разлаже у такозваном колективизму, као што се то догађало недавно у безбожној идеологији. А данас човеков идентитет се губи због тога што грех постаје норма и опасност свеопштег слепила још је очигледнија.

Човек је у стању да прогледа и постане човек само у тој мери у којој он чини добро и истину. Он сам постаје јединствен и непоновљив и способан да у другом човеку спозна лик Божији – његову јединственост и непоновљивост. Тамо где се грех сматра нормом, наступа потпуна тама. Тамо нема наде на покајање. И нема могућности да се увиди Васкрсење Христово, које би требало да буде приступно сваком човеку, јер је оно извршено због сваког човека. Тек када нас додирне светлост Васкрсења Христовог, свако од нас постаје јединствен и непоновљив. Они који чују како им се Господ обраћа по имену. Како се Исус обратио тој грешној жени: “Марија!” – тако се обраћа и сваком човеку кога воли, ка његовом имену, и све му дарује. Само том Његовом љубављу кроз све Божије заповести могућно је нама испоштовати заповест о љубави.

Када се испуне сви рокови, ми ћемо стати лицем у лице са нашим Господом и бићемо слични Њему како каже реч Божија, зато што ћемо Га видети таквог какав Он јесте. Ми ћемо видети један другог у Господу нашем и сазнаћемо каквим смо даром од Бога – у светлости Васкрсења Христовог – ми почаствовани.

Превод са: http://ruskline.ru/news_rl/2015/08/04/kak_stat_edinstvennym_i_nepovtorimym/