Донбас враћа у живот

356

Иван Лизан

Руководство Доњецке Народне Републике је донело одлуку   да се одељења бивших украјинских банака, чија је имовина остала на територији те републике после проглашења  независности ЛДНР, предају на оперативно управљање Централној републичкој банци ДНР.

У ствари, ради се о национализацији имовине која формално припада украјинским банкама, а реално  представља својину без власника. Сада ће и покретна и непокретна имовина бити инвентаризована  а држава ће, као власник, одлучивати шта са њом да се уради. Очигледно је да ће део банкарских одељења бити искоришћен наменски, а део ће бити  препрофилисан  или продат због претеране развијености банкарског сектора у бившој Украјини.

Уосталом није сасвим јасно каква је корист за Републике уколико се на њиховој територији обнове елементи банкарског система Украјине, о чему се преговара у Минску. Бивши пи-ар Народног савета ДНР Денис Пушилин је изјавио: „Постоје конкретни предлози у економској подгрупи – банкарски систем се не може обновити у потпуности, зато хајде да отворимо по једно одељење  у Доњецку и Луганску“

Једина сфера у којој банкарске установе Украјине могу да буду корисне за обе Републике   је трговина, конкретно – угаљ,   који Украјина мада  је изјавила да више није солвентна, ипак не може да одбије. Међутим, узимајући у обзир како кијевске власти извршавају услове Минског меморандума може се са сигурношћу тврдити да у Донбасу неће бити никаквих експозитура украјинских банака, јер би то значило да Кијев фактички признаје независност две републике.

А Централна републичка банка  Донбаске Народне Републике је у самој републици од почетка јуна отворила 44 нове експозитуре.

Мења се однос између украјинске гривне и руске рубље: учешће гривне у буџету ЛНР износи испод 5%, а у благајни ДНР – око 10%. Фактички, ближи се крај периоду  мултивалутног  монетарног система: нестаје гривна у готовини, а прекид трговине између две републике и Украјине је већ довео до тога да преко 70% производа на рафовима продавница ЛДНР представља увоз из Русије. Значајно је да трећину украјинских роба представљају остаци из складишта, а не украјински извоз или шверц у ДНР, са којим се Кијев бори како год може.

Реформа образовања

У обе републике  се наставља кампања за упис у високе школе. Због великог броја заинтересованих Министарство образовања и науке ДНР је донело одлуку о продужетку рока за пријем докумената у школе у републици. Рок за пријем у високе школе је продужен за 7 дана, а у средње за 11.

Донбаска правна академија која је у ДНР регистрована 30.јануара о.г. уручила је прве дипломе. Њих је добило 126 дипломаца. Велики број из те групе је већ почео да ради у републичким органима за заштиту права.

У ДНР је настављена  реформа система средњег образовања. Конкретно, донете су одлуке о:

  1. Преласку од концепције профилисаних разреда на систем школа одређеног профила. Министарству образовања ДНР  та ће одлука  да омогући  да престане са праксом принудне поделе ђака  по разредима како би попунили разреде, као и да повећа квалитет образовања.
  2. Деполитизацији предавања историје у школама у Републици и промени концепције обучавања  тој дисциплини. То ће отприлике да изгледа овако: у новом уџбенику историје, чију су прву верзију стручњаци већ направили, биће нагласак стављен на предавања светске историје, у коју ће да буде „уграђен“ и Донбас. А као допуну  ученицима ће предавања из историје и географије њихове земље, по свему судећи,  бити држана у облику завичајне етнографије.
  3. Приоритетним правцима у средњошколском образовању ДНР, које ће представљати програми филологије и војно-патриотског  васпитања. Министарство је већ дефинисало одговарајуће програме, које ће од нове школске године почети да дотерују кроз рад у школама. Циљ новина је да се код ђака  формира донбаски идентитет, за који ће базу представљати патриотизам и верност отаџбини.
  4. Повећању броја часова руског језика тако што ће бити смањено време за предавања украјинског. Наведену одлуку је изазвала чињеница да већина Донбаског становништва говори од рођења руски, а везе са Украјином су све тање, баш и као могућност матураната ДНР да школовање настави у високим школама Украјине. Осим тога, руски језик и године боравка Донбаса у Украјини су омогућивали систематску дискриминацију, а сада ће тај проблем да се реши тако што ће предавања бити избалансирана.
  5. О пријему у дечје вртиће Републике:   пријем ће се вршити почев од навршених 18 месеци детета. Према речима министра образовања ДНР Ларисе Пољакове то ће омогућити да се „деца сроде са породичним вредностима“. Формулација изгледа мало чудно, али су стварни мотиви за такву одлуку, очигледно, присутни.
  6. О коришћењу нових буквара, уџбеника историје, књижевности и руског језика у школама Републике. Због дефицита уџбеника природне науке ће се проучавати по украјинским уџбеницима, јер математика и физика никада нису биле исполитизоване.

Економија и  инфраструктура

По речима Дмитрија Конакова, првог заменика министра пољопривреде  и прехране ДНР, кијевски артиљерци врло усмерено гађају  засејана  поља ДНР. „Да, ми са сигурношћу можемо да тврдимо да се наша засејана поља уништавају, јер се 100% циљано нишани“ – рекао је он. За сада је трудом кијевских артиљераца уништено око 3 ха усева, тако да не може да се говори о уништењу комплетне жетве.

Према подацима Министарства пољопривреде у току жетве раних усева   – житарица и   махунарки  у газдинствима ДНР већ је са поља пожњевено  3202,5 ха озиме пшенице и јечма, јарог јечма и грашка. На старту жетве 2015. већ је омлаћено 6907 т житарица.

Све у свему, рад аграра без двоумљења може да се урачуна у посебно опасан занат по живот и здравље: у Телмановском рејону украјински артиљерци ДНР су пуцали у комбајн који је изашао у поље, поред украјинског Артјомовска од противтенковске гранате је експлодирао   комбајн, а код Мариупоља је на противтенковску гранату налетео трактор.

После дужег прекида рада обновљен је рад Доњецке и Јенакијевске жељезаре, и у њима се производња повећава.

Власти ДНР су завршиле израду програма газификације насеља  ДНР. „Само у Доњецку је после прораде пронађено 67 км мреже чија градња није завршена. Мреже су или биле пројектоване у време постојања Украјине, или су се налазиле у почетном стадијуму изградње.  Неопходно је да се газификује приближно 65 кооператива, према програму који је   направио највиши  руководилац  ДНР,“- констатовао је Сергеј  Филипов,  в.д. директора државног концерна  „Донбасгаз“.

Осим тога, у плановима тог концерна је да се у августу прикључе на гас  три кооперативе у Доњецку и да се реши проблем са дефицитом материјала за изградњу гасне мреже. Ових дана је у  Макејевки такође прикључена једна кооператива у Улици Калињина. „Данас је пуштен у рад гасовод дугачак 1350 м, што омогућује  да се прикључи преко 200 дворишта чији становници на тај начин могу да побољшају услове живота. Потрошено  је укупно око 1,5 милион  рубаља: део материјала смо добили бесплатно, део је купљен преко самих становника, а остало је рађено средствима концерна – саопштио је шеф „Донбасгаза“.

———————————–

Превод с: http://www.odnako.org/blogs/kak-ozhivaet-donbass-nacionalizaciya-imushchestva-bankov-reforma-sistemi-obrazovaniya-i-ekstremalnaya-uborochnaya/