Како се опоравља Донбас

296

Иван Лизан

Како се Донбас враћа у живот: презентација банковских картица, уручивање руских диплома студентима ДНР,  локални избори и нове избеглице из Украјине

 Власти Доњецке Народне Републике су направиле званичну презентацију изгледа републичке банковске платне картице. Триста хиљада тих картица је већ произведено и очекује да буде пуштен у рад систем  за неготовински обрт новца у тој републици. За сада су стручњаци ДНР завршили радове на довођењу око 380 банкомата и 700 терминала у радно стање.

Осим тога, Центробанка ДНР је пре договореног рока завршила задатак   развоја своје регионалне мреже. У сваком месту где се живи отворена је најмање једна  филијала банке. До почетка јула та банка је отворила 208 обрачунских центара у 24 града ДНР.

За сада се не зна да ли ће банковске картице које се емитују у Доњецкој Народној Републици важити и у Луганској НР. Како каже заменик директора  департмана процесинг услуга и платних система Централне републичке банке ДНР Алексеј  Сериј, платни системи те две републике у перспективи могу да се уједине. „Уколико ЛНР изгради свој центар за процесинг платних картица ми можемо да се повежемо и да се ујединимо. Уколико ЛНР пожели да се споји са нашим процесинг-центром, то ће тим пре да се ради и тамо, и овде“ – рекао је Алексеј Сериј.

Европски регионални интернет регистар је структура која има право да издаје и региструје ИП-адресе, који је на захтев власти ДНР  допунио интернет-регистар „Центром интернет-сервиса ДНР“, али је обе републике  прихватио   као саставни део Русије.

Како је изјавио министар веза ДНР Виктор Јаценко, абоненти мобилних оператера „Феникс“ и „Лугаком“ могу да комуницирају међусобно  без допунског тарифирања и роминга. Истовремено власти ЛНР преговарају  са оператором мобилне телефоније „МТС Украјине“, који од 22.јуна није у функцији у ЛНР зато што је опрема у Луганску оштећена.  Украјинским радницима  за поправке се не жури  и они се ценкају  са републичким властима, покушавајући да извуку нешто „на карактер“. Међутим, њихов директни конкурент, оператор Life који је недавно прешао у потпуну својину турског капитала, приступио је повећању свог капацитета у  ЛНР.

Нове избеглице

Наставља се прелазак  украјинског чиновништва, и оног који ради, и оног који је незапослен, на страну две републике. Одмах после два брата – дипломате и особењака, цариника и генерала, на страну ЛДНР су прешла и два запослена из Министарства унутрашњих послова Украјине, и они су остали да раде на окупираним територијама република.

Разлози за избеглиштво  (које траје и даље)  украјинских чиновника  су довољно једноставни:

  1. Лојалност кијевским властима није висока, јер нема ни лојалности власти према свом особљу, којој одговара да овакво особље  замени    лојалнијим које не поставља никакве услове.
  2. Непостојање перспективе запошљавања у Украјини. Милиција старе гарде, мада   поједена халапљивошћу  и до ушију  огрезла у крађи  државе, за разлику од оних који су их заменили, не представља  крваве вукодлаке  са расно „правилним“  ставовима.

3.“Бивши“ су најзад схватили неспособност да се договоре са новим  украјинским властима, јер се ови одликују неконтролисаним апетитом уз упорно све мању прехрамбену базу земље.

4.Сасвим је сигурно да многе мучи савест.

Значајно је да све избеглице као један изговарају да желе да раде у корист две републике у које су пребегли, али остаје отворено питање  да ли су они њима потребни, а одговор треба  да дају Доњецк  и Луганск.

У понедељак, осим 39 пресељених становника Октјабрског рејона Доњецка који је  стално под ватром, власти Републике ће у зону која је обезбеђена од артиљеријске ватре,  преселити још 200 људи.

Обнова инфраструктуре

Градитељи су нашли оригиналан начин да се обнови територија дечјег вртића  у месту Јасиновата које је такође митраљира: тамо где су две јаме од пројектила – постављене су вртешке. А дечји вртић је ремонтован у марту ове године.

Захваљујући разрађеном државном програму у ДНР ће бити обновљени рудници. А у оквиру друге фазе обнове порушене инфраструктуре  планирају се ремонт и модернизација 69 болница у  републици.

Државно предузеће ДНР „Автодор“  је са органима локалне самоуправе закључило прве уговоре о ремонту путева: „Већ су закључени уговори са администрацијом града Макејевка на укупан износ од 7,5 милиона гривни и града Харциска, у коме је за поправке путева већ било сакупљено 125 хиљада гривни. „Автодор“ такође припрема закључивање споразума са Харциском  од 350 хиљада гривни, Новоазовском – 165 хиљада, Торезом и Шахтјорском укупне вредности 1 милион гривни“ – рапортовали су из Министарства транспорта ДНР.

Државно предузеће „Торезантрацит“ је у руднику „Лугутин“  пустило у рад ново окно које може да даје до 1300 т угља за 24 часа.

Власти ДНР су приступиле и припремним радовима како би се спречила еколошка катастрофа на брани реке Нижњаја Кринка у близини Зујевке. Ради се о томе, да је брана која је саграђена 1937.  радила 50 година, што је био и њен експлоатациони рок, а ни једном није била капитално ремонтована,  тако да је тешко да би издржала прву  зиму.  Уколико би брана попустила било би потопљено 10 насеобина у ДНР, а такође би  попустиле    и бране,   смештене ниже, дуж реке.

Руководство руске компаније „Глорија Џинс“  која у месту Красниј-луч   поседује погон за шивење, изјавило је да је спремно да отвори још 130 нових радних места.

Државна изградња и локални избори

Власти ДНР су одлучиле да се 18. октобра одрже избори за локалне органе самоуправе, а ЛНР планира  да подржи иницијативу Захарченка. То ће омогућити да се:

  1. Ојача легитимитет ДНР и да се легализују органи локалне самоуправе за које становништво  бира своје представнике.
  2. Поново се демонстрира приврженост условима споразума „Минск-2“.

Очигледно је да је САД-у, ЕУ и Кијеву свеједно шта пише у „Минску“, али избори ће коначно да ојачају распадање некада јединствене Украјине на делове.

Избори ће бити обављени у складу са тт. 4 и 12 Минског комплекса мера, као и Закона Украјине о изборима  који су разрадили ЛНР и ДНР. Вашингтон је иницијативу дочекао „на нож“, а Кијев је преко Порошенка такав акт назвао недозвољеним и изјавио да ће локални избори представљати „вапијуће кршење“  „Минска-2“. ОЕБС закључује  да ће посматраче послати на изборе само уколико то замоли Кијев. Посланици  кијевске Раде планирају да на законодавном нивоу забране одржавање избора у регионима Украјине који су се издвојили.

Москва је реакцију Вашингтона дочекала са огромним запрепашћењем и изјавила да је преиспитивање Минских споразума недозвољиво.

А у ДНР је за сада уведена лична одговорност  за руководиоце органа локалне самоуправе јер постоји  социјално-политичка   спорост  у   региону.

Парламент ДНР је при првом читању прихватио закон „О нотаријату“, чије је друго читање предвиђено за крај августа. Осим њега, донети су закони „О буџетском систему ДНР“ и „Закон о синдикатима“.

Све у свему, у првом полугодишту ове године, Народни савет ДНР је донео приближно 80 закона.

Култура и просвета

Председник ДНР Александар Захарченко је студентима те републике уручио дипломе Руске Федерације о високом образовању. До почетка јула је око 700 дипломаца ДНР заштитило дипломе на универзитетима РФ за шта је и  добило руске дипломе о стеченом високом образовању.

Резултати школске године  показују да су власти ДНР издале 7612 диплома студентима виших школа. „Међу дипломцима виших школа са 1. и 2. степеном акредитације, тј. виших школа, дипломе је добило 4389 студената, а међу студентима професионалних високих школа – 3223. Од њих је са одличним успехом студије завршило 383 студента“ – саопштило је Министарство за науку и образовање ДНР.

Активисти друштвене организације „Млада република“ су у оквиру пројекта „Звезда“ почели постављање табли по зградама у којима су живели добровољци, пали у борбама са војском Украјине. Планирано је да се по Републици постави око 100 оваквих табли.

———————————-

Превод са: http://www.odnako.org/blogs/kak-ozhivaet-donbass-prezentaciya-bankovskih-kart-vruchenie-studentam-rossiyskih-diplomov-mestnie-vibori-i-novie/