„Католички свет игра по јеврејским правилима“

259

Ђакон Владимир Василик о посети Папе Фрање синагоги

          У недељу, 17.јануара, Папа  Фрања се,  у време своје посете Великој синагоги, обратио  јеврејској заједници Рима, – саопштава Радио Ватикан. Он је изјавио да су „Јевреји и хришћани – то  су браћа и сестре у јединственој породици Бога, Који их штити као Свој народ“.

          Главни учесници састанка су тај сусрет  назвали „историјски моменат у континуитету са првом посетом Папе синагоги у историји (посета Јована Павла Другог 1986.године) и са другом, равно пре шест година, Бенедикта Шеснаестог.

          „У међурелигијском дијалогу врло је важна чињеница да се ми пред нашим Творцем састајемо као браћа и сестри и возносимо му хвалу, да се поштујемо и ценимо један другог, да тражимо путеве за сарадњу, – констатовао је папа Фрања. -У јеврејско-хришћанском дијалогу постоји јединствена и специјална веза због јеврејских коренова хришћанства: зато Јевреји и хришћани треба да се осећају као браћа које је ујединио једини Бог и који имају богатство заједничког духовног наслеђа на коме треба да се заснива и наставља изградња будућности“.

          Понтифик је позвао вернике на заједничку молитву: “Ни насиље, ни смрт никада неће имати последњу реч пред Богом, Који јесте Бог љубави и живота. Ми треба да се топло молимо, да би нам Он  помогао да у Европи, на Светој Земљи, на Блиском Истоку, у Африци и на било ком другом месту остваримо логику мира, смиривања, опроштаја и живота“.

192017.x

          Посету Понтифика римској синагоги је у интервјуу „Руској народној линији“ прокоментарисао магистар филолошких наука, магистар богословије, доцент на Институту историје Санкт-Петербуршког државног универзитета, члан Синодалне богослужбене комисије, ђакон Владимир Василик:

          Ништа ново. Римски папа Јован  Павле Други је у синагоги певао псалме на латинском, а Јевреји на старојеврејском језику. Он је био познати политички посленик који је доста урадио на рушењу Совјетског Савеза и формирању тзв. Нове Европе. То је најболније могуће ударило по католичком свету – цркве су се празниле, претварале се у хотеле и барове, а људи су губили веру. Истовремено, папе говоре о формирању јединствене Европе, о миру и јеврејским кореновима Хришћанства. У сличним изјавама Фрање нема много искрености, већ само прорачун и схватање да јеврејство представља језиву силу – информациону, финансијску, која се више пута доказала на најразличитијим нивоима решавања питања.

          У наведеном случају ја имам само једно питање: Фрања Јевреје сматра браћом и сестрама или очевима и мајкама? Али не само на генетском нивоу, већ и у бесмисленој хијерархији. Ради се о дијалогу једнаких или о потчињавању?

          На жалост,  западни свет,  па и католички,  игра по јеврејским правилима – више пута и јако се каје због холокауста, заборављајући да се извини нама  православцима – Србима, Белорусима и Русима.  Католици се боре против било какве дискриминације Јевреја, често заборављајући страшну дикриминацију православних хришћана, са великом бригом замућујући сва места у Светом писму, Постању или покушавајући да их прећуте тамо, где се говори о критици јудејске надмености, среброљубљу и мржњи према Христу. На жалост, у најкапитулантскијем постављању ствари нема ничег новог. То све спада у велику политику, а не у веру.

          А уколико се већ дотичу питања о јеврејским кореновима Хришћанства, то онда  има везе са неким потпуно другим Јеврејима. Са оним какав је био Аврам који је рекао цару: „Ни кончић, ни каиш са твоје обуће нећу узети од свега што је твоје да ти не би рекао: обогатио сам Авраама“ (Пос. 14:23), са оним који узвикиваху: „1. Потражише ме који не питаху за ме; нађоше  ме који ме не тражаху; рекох народу који се не зове мојим именом: Ево ме, ево ме“ (Ис. 65-1). Са онима који су узвикивали: 2. Зато се нећемо бојати, да би се земља поместила, и горе се превалиле у срце морима (Пс. 46-2). Са онима којима су били туђи надменост, среброљубље, гордост и злоба.

————————–

Превод са: http://ruskline.ru/news_rl/2016/01/20/katolicheskij_mir_igraet_po_evrejskim_pravilam/