Кијев се досетио како да натера Придњестровље на рат

287

Иван Лизан

Украјинске власти нису само разрадиле своју линију понашања према Придњестровској Молдавској Републици (ПМР), већ су закључиле да би било паметно да своје идеје поделе са јавношћу.

Михаил Сакашвили који је постављен за гувернера Одеске области, испричао је штампи које он задатке има као први човек у области. Ти задаци се своде, осим уобичајене „борбе с корупцијом“, на јачање граница и борбу против представника Москве – сепаратиста у које у  Одеској области спадају придњестровски  и бесарапски.

Михаил Сакашвили је изјавио: „У најскорије време Украјина ће да обнови законитост на линији додира. Кријумчарење дроге и оружја који су пролазили преко те границе не носе ништа добро. Постоји председников програм који планира да се за учвршћивање границе издваја више новца. До тога ће доћи  када ми у свим органима смањимо корупцију. Јер тамо свуда може да се затегне бодљикава жица, али уколико тамошњи цариник или граничар подигне ту жицу и пропусти кријумчаре – све губи смисао. То значи да овде имамо  две тачке. 1. Учвршћивање границе и 2. Контролу корупције“.

У овој изјави је значајно то да кијевске власти које представља Сакашвили    одбијају придњестровску самосталност и не признају границе ПМР са Одеском области, коју он назива „тачка додира“, по аналогији са границом између ЛДНР и Украјине.

Као Сакашвили мисли и бивши секретар за штампу Петра Порошенка, а сада посланик у Ради, Ирина Фриз. Уколико се избрише празна прича, суштина њених изјава о ПМР се своди на то, да та Република представља центар кријумчарења свега, па и наркотика,  на југ Украјине, као и место одакле се диверзанти и војна претња разилазе на све стране. Сама територија, како сматра Ирина Фриз, депресивна је и не заслужује право на постојање. Зато ПМР треба да се  ликвидира и да се да на управљање Молдавији, што ће за Кијев да значи  „обнову целовитости  Молдавије, појаву прогнозираног партнера на југозападу и ликвидацију граничне тврђаве Руске Федерације.“ Како би се тај циљ постигао потребно је 6 – 7 месеци потпуне економске блокаде те Републике.

Међутим, како каже И.Фриз, Москва планира да врши војне провокације против Украјине у ПМР, те је зато неопходна „потпуна и апсолутна економска блокада“ која ће довести до социјалне експлозије и демонтаже ПМР.

Причу о кријумчарењу  дроге и оружја  треба    схватити као званичан разлог за блокаду Придњестровља која је и тако већ у току, као  и потребу да се она стално појачава.

За сада се  блокада Украјине своди на:

1.Забрану извоза подакцизних роба из ПМР;

  1. Забрану увоза роба које ПМР купује као држава.
  2. Ограничење извоза роба из Републике од стране субјеката привредне делатности који нису регистровани у Молдавији;
  3. Одбијање да се у Украјину пропусти 250.000 придњестроваца који поседују руске пасоше.

Ако се узму у обзир изјаве И.Фриз и  Сакашвилија треба очекивати постепено јачање  блокаде и провокација за које ће се тврдити да представљају повод да се према ПМР уведе режим потпуне блокаде, као што је то већ урађено у ЛДНР.

Значајно је да сада Петро Порошенко мирно може да се назове експерт за блокаду:  Украјина је увела блокаду према ЛНР, ДНР, према Криму и Придњестровљу. При том је сам Порошенко био ђак једне школе у придњестровском граду Бендера.

Паралелно се скупља људство ВС Украјине код границе са Придњестровљем: „Што се тиче војних формација које се налазе код границе Украјине и Придњестровља, истина је, оне су дислоциране, и њихов број се повећава, то се види и голим оком. Војне јединице су смештене у непосредној близини пропусних пунктова, постављена су насеља од шатора, а све то још више узнемирује“ – изјавила  је Нина Штански, руководилац  Министарства иностраних послова ПМР.

Осим тога, Кијев је одлучио да противавионске ракетне комплексе С-300 предислоцира у Болградски рејон Одеске области, што ће небо над Бесарабијом, уколико се донесе одлука о формирању ваздушног моста за снабдевање руске групације јединица и миротворног контингента у ПМР, затворити за руске авионе . Уосталом, даљина лета С-300  је таква да он лако    покрива и ваздушни простор  југа Молдавије. А 9.јуна је Порошенко  ставио ван снаге споразуме о војној сарадњи између Руске Федерације и Украјине.

У Румунији која фактички управља Молдавијом  наставља  се политичка криза:  умерени униониста и када затреба и председник Немац   Клаус Јоханис  поражен је од посланика парламента који су одбили да гласају за отварање кривичног поступка против необузданог  унионисте и по потреби и  премијера Виктора Понте.

Значајно је да је 5.јуна  штићеник Берлина Клаус Јоханис изјавио да се Румунија залаже за обнову преговора о регулисању придњестровске кризе  у формату „5 + 2“. Истовремено колега Понта, како тврди бивши премијер Румуније  Трајан Басеску, по ко зна који пут изјављује да  ће се  да Молдавија наћи   у ЕУ само уколико Румунија „прогута“ Молдавију. Понта сматра да ће тај процес бити завршен до 2018.године.

Узимајући у обзир чињеницу да су у Румунији на власти остали радикали, са великом вероватноћом ће у перспективи доћи до смењивања руских миротвораца у „ослобођеном“  Придњестровљу, јер је већ формиран молдавско-румунски миротворни батаљон, коме у перспективи планирају да се придруже Пољска и Украјина. Такође је могуће  да ће се нови батаљон наћи и у другим местима, у која ће бити  слат  по наређењу Вашингтона.

…А у Придњестровљу су за то време мотострељачке  јединице оперативне групе руских армија приступиле вежбама  специјалне припреме, између осталог и вежбама дотеривања тактичких начина прекидања напада нисколетећег јуришног авиона Су-25   и ударног носача хеликоптера Ми-24.

—————————

Превод са сајта: http://www.odnako.org/blogs/kiev-pridumal-kak-raskrutit-pridnestrove-na-voynu/