Колико банака је потребно Русији

152

Валентин Катасонов

HxP7hPinmC0

27.маја раним јутром банка Центробанк је објавила да повлачи дозволе две кредитне организације: Банке за развој технологија („новац је стављала у малоквалитетне активе, није остављала одговарајуће резерве, потпуно је изгубила сопствена средства“) и Евро-Аксис банке (незадовољавајући квалитет актива, неблаговремено испуњење обавеза према кредиторима“). Ти догађаји се сасвим слажу са општом сликом  последњих година. Како се уопште одузимају дозволе?

Центробанк-РФ

Банкари не воле да гласно говоре о ономе што представља наличје њиховог рада, али понекад, посебно у екстремним околностима, нешто се и каже. Алексеј Френкел, један од  руководилаца  ВИП-банке, који је доцније осуђен  због тога што је наручио убиство првог заменика председника Центробанка Андреја Козлова, интересантно је описивао систем сарађивања са надзорним органима: долазе због провере, констатују кршења и злоупотребе и затим банкару кажу: „Прекршио си све норме, али дозволу ћемо ти одузети кроз шест месеци,  како би  у том периоду могао да доведеш у ред своје ствари. А ти ћеш  се потрудити да  у готовом захвалиш добрим људима“. Поразговарао сам са банкарима које познајем – сви су потврдили да је то истина. Цинизам таквог система једноставно прелази све границе.

Постоји још један доказ: још пре почетка „чишћења“ Александар Лебедев (Национална банка за резерве) је одржао одлично предавање  о банкарској корупцији. Његова теза је баш како треба: код нас није било ни једног правог банкротирања. Јер, прво се повлачи новац, а тек после тога се дозвола званично одузима.

Уз наше норме, ако се контрола озбиљно врши – сваки наш банкар је банкрот и проневеритељ.  Ако се проучи биланс види се да на рубљу готовине долазе кредити за десет безготовинских. Одатле и делимична покривеност  обавеза. За, рецимо, предузећа из реалног сектора то значи аутоматско банкротирање, али комерцијалне банке – практично све – живе по тој шеми.

Да ли је чудно што  код банака којима је одузета дозвола никада нема новца којим би се дугови покрили, и што се тег тада укључује Агенција за осигурање улога? Произилази  да је банкротирање корисно и за власника банке, који има времена да своја средства пребаци у кеш и да нестане, и за другове који се баве контролом. Штету трпе само улагачи – неко губи свој новац а неко, захваљујући играма Центробанке са банкарима, не може да  врши исплате.

Поставља се питање: шта ће нам уопште толико банака?  ’90-х година прошлог  века њихов број је долазио  до две хиљаде. Затим су почеле да нестају – свака на свој начин. Неке су гласно пуцале, неке су умирале полако… Али и сада, чак и ако се узму у обзир недељно издате забране – наш систем је и даље препун непоузданих организација. Корупција и даље постоји, изношење новца у офшоре  – па већина банака је и отварана због тога.

А у ствари – Русији су потребне само три банке. Државна банка (не савремена Центробанка која је законом потпуно одвојена од система државне управе),  Промстројбанк (Индустријско-инвестициона банка)  која би кредитирала индустрију и Внешторгбанк (Спољнотрговинска банка) која би обезбеђивала економске везе са иностранством. То не значи да ми морамо да затворимо све друге  банке – постоји лепше решење: дати им статус филијала горе наведених државних организација.

Треба да се схвати да банкарски живот уопште није сладак, да је далеко од истине  да су сви они разбојници и ђубрад. Када ја разговарам са њима  не чујем неки посебан оптимизам: „Ми разумемо  да ће пре или после ипак доћи ред и на нас“. Али, при том, многи међу њима  би са задовољством ушли  као филијала у неку солидну банку федерације.

Али систем треба да се сређује, наравно, од главе – од Центробанке. Он не може и даље да буде држава у држави – у совјетско време банка Госбанк би била, рецимо, део Министарства финансија. После те реформе мора да се сређује ситуација на следећем нивоу – међу банкама. Не уценом и претњама, као сада, већ преко нормалне свеопште провере са два могућа решења – да се банка затвори или да добије статус филијале.

Русији је потребна организована, поштена банкарска мрежа са филијалама, која би радила по јединственим прописима. Потребан је ред, а не хаос који сада сеје Центробанка.

————————–

Превод ФСК са сајта:

http://ruskline.ru/news_rl/2016/05/30/skolko_bankov_nuzhno_rossii/