Луке, рат и глад: циљеви САД и задаци Сакашвилија у Одеси и околини

276

Семјон Уралов

И тако је  Михаил Сакашвили, одбегли председник Грузије, постављен  за руководиоца обласне државне администрације Одеске области и данас је и званично представљен грађанима Одесе. На тој дужности је заменио протежеа и млађег партнера дњепропетровског  олигарха  Коломојског.  На то је овај последњи одреаговао  брзином муње, изјавом да ће „Сакашвили Одесу да преда  Русима, а онда ћемо ми морати поново да се боримо да је вратимо“.

Стварно, конфликт  елите  двојице најбогатијих и најутицајнијих људи у бившој Украјини, Порошенка и Коломојског, могуће је да постоји. Али у наведеном случају тај конфликт је потпуно безначајан зато што Сакашвили  има много веће циљеве. И зато у таквом конфликту нема никаквог значаја  како су се свађали „поп Ћира и поп Спира“.

Прави циљ читаве украјинске кризе и „пројекта Евромајдан“ представља увлачење Руске Федерације у отворени војни сукоб. Међутим, уколико би Русија успела да се у Донбасу уздржи од директног мешања и украјинска агресија буде заустављена захваљујући армији ДНР и ЛНР, област  око Црног мора једноставно не би могла да осети такву варијанту.

Опасности је изложено Придњестровље – република са 500.000 становника, од којих је преко 200.000 руских држављана, која представља узак појас земље у дужини од преко 200 км, која се не граничи са Русијом и нема излаз на море.

Позициони положај Придњестровља  подсећа на положај Јужне Осетије, само без Рокског тунела и са свих стран у окружењу.

Постављење Сакашвилија за гувернера  Одеске области, која се граничи са Придњестровљем, представља наставак сценарија тоталне блокаде побуњенички настројене Молдавске Републике.  Паралелно са Придњестровљем би се решавало и питање блокаде са копна аутономне Гагаузије, која се такође граничи са Одеском области.

Друга група задатака пред којом ће се Сакашвили наћи  је повезана са очувањем курса монополизације економских ресурса и гушењем другачијег начина мишљења. Зато што је Одеса била, и остаје, један од градова које Евромајдан није успео да покори. Али луке Одеске области остају главна комуникациона и транспортна артерија бивше Украјине. Посебно у делу увоза   наоружања из Сједињених Држава  и извоза житарица, хране, ђубрива и металургије.  У случају директне интервенције лука ће постати улазна тачка за стране војне јединице и приватне војне компаније (ЧВК).

Зато има смисла да се задаци пред којима ће се наћи грађанин Сакашвили на месту гувернера Одеске области  означе само оквирно.

Геополитички: да се ПМР (Придњестровска Молдавска Република)  у потпуности блокира  – да се започне регионални рат  против Придњестровља и, могуће је, Гагаузије.

Политичко-економски:

  • Да се заврши приватизација лука у интересу америчких корпорација, и да се одатле уклоне локална олигархија и буржоазија које су се надале и свом учествовању у том процесу;
  • Да се обезбеди извоз житарица и хране преко лука, што, као други корак, може да испровоцира глад на југу бивше Украјине.

Политички:

  • Да се коначно очисте сви нелојални, посебно у медијској сфери и у локалним саветима,
  • Да се на своју страну привуче део локалне елите и буржоазије тако што ће им се дати активе нелојалне елите.

          Безбедносни:

  • Да се у један казнени орган уједине отпаци из паравојних удружења;
  • Да се пречисти основни састав милиције који је углавном нелојалан режиму Евромајдана.

Сакашвили превише мрзи Русију и Путина лично, те је зато од њега могуће очекивати свакаква решења. Човек који је не једном одлучио да започне грађански рат нема у себи кочница. Тим пре што га никакве личне, моралне, историјске или породичне околности не вежу ни за Одесу, ни за Бесарабију, Гагаузију и Придњестровље.

Сакашвилијев злочин према осетинском, абхаском и грузијском народу, за који он није кажњен, неизбежно ће да доведе до нових злочина. То, што Сакашвили није одговарао за своје злочине,   представља пример  садашњим украјинским властима.

Одатле и најважнија поука: злочин никако не сме да остане некажњен, јер ће се иначе понављати до бесконачности.

———————————-

Превод са сајта: http://www.odnako.org/blogs/port-voyna-i-golod-celi-ssha-i-zadachi-saakashvili-v-odesse-i-okrestnostyah-2/