О јадном шпијуну проговорите неку добру реч

273

Немачка добија нови закон о БНД

Дмитриј Седов

Немачка успоставља уставни ред. Било која друга земља дуго може да живи без уставног реда, али Немачка – не. Када Немци открију какво год било роварење у односу на Устав, они одмах крећу са изражавањем незадовољства и захтевају да власти хитно предузму одређене мере.

Тако да је дошло и време да се и у немачкој шпијунској институцији установи ред. Зато што су још у мају 2014.године неки превише ревносни новинари из Sueddeutsche Zeitung ископали да та институција, чији је назив БНД, уместо да ради у интересу Савезне Републике ради у интересу Агенције за националну безбедност САД, тј. АНБ.

У ствари – до скандала је дошло због празнине. Ето, да је у Основном закону СРН била написана истина о односима немачке и америчке државе, не би дошло ни до каквог скандала. Зато што је устав за устав, али се од сурове животне прозе не може побећи. А истина је да све званичне личности Немачке овако или онако раде за Великог Брата. Другачије не испада, зато што је то Брат коме се никo не може умилити. Зато и фрау Ангела Меркел мало-мало па трчи на консултације у Вашингтон како се, не дај Боже, нешто не би омакло, а министарка одбране Урсула фон дер Лајен пљеска доласку нове америчке технике на немачко тле. Тамо ће се наћи чак и модернизоване атомске бомбе. А оне много прецизније погађају циљ о оних претходних.

А како само Министарство економије Немачке заједно са Американцима у неком тамном ћошку штепа ли штепа Споразум о трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству (ТТИП), па то је чисти вез. Нема везе што они који се буне трчкају, захтевају да се тај споразум усагласи са немачким Уставом. Али ови упорно штепају и штепају! Нема везе ни што знају да је то супротно Уставу.

Па како онда да се немачки шпијуни не поклоне америчким саборцима када већ постоји такво братимљење. А за поклон шта да им се да – оно најдраже. Па наравно – снаге и средства. Пре су они из своје детиње наивности мислили да су то снаге и средства који су потребни за заштиту немачких интереса. Да случајно не би туђин украо тајну прављења немачких кобасица или да не би отео цртеже немачких млинова за млевење кафе, а можда и неке друге изузетно опасне поступке предузео.

Међутим, браћа из АНБ су им врло брзо отворила очи. Произлази да Немци нису обични Европљани, већ – англосаксонци! Да је то тако сведочи постојање земље која се у Савезној Републици зове Саксонија. У ствари, по свему судећи, на свету постоје три англосаксонске државе – САД, Велика Британија и СРН. И оне морају да се увек држе заједно, по цену да трава више никад не никне тамо, где оне прођу. А за све остале се мора сумњати да су издајници. Пре свих – Французи, њима се више не сме веровати. За њих се мора организовати дубока шпијунажа. Сваки француски чиновник се мора прислушкивати!

Немци су све схватили. Оно што им се не може порећи, то су интелигенција и послушност. Све снаге и средства која су им била на располагању су усмерили против Француза. А успут и против ЕУ. Осмислили су прислушкивање свега што се мрда у Паризу и Бриселу. Од вратара у министарству иностраних послова до министра лично, па чак – страшно је и изговорити, кога су они прислушкивали у Јелисејској палати и Европској комисији. Тако су лепо све поставили да је звоњава телефона из тих установа прво ишла у БНД, одатле у АНБ, па тек после стизала до онога коме је била намењена.

То је класа! Зато стварно не схватамо где су се нашли критичари који су викали: „Главни циљ је био политичка шпијунажа наших европских суседа и институција Европске уније“. Ти критичари баш нису хтели да виде оно најважније: за некога шпијунажа, а за некога одбрана од свих могућих опасности. То се другачије назива обезбеђење безбедности англосаксонског савеза. И тачка! Каквог савеза? После ћемо да објаснимо. Када буде време за то.

Aли су неуморна пискарала увек склона преувеличавању. Јер успели су да ископају само 700 хиљада телефонских бројева и 7,8 милиона IP-адреса које је БНД почео да контролише. Права ситница у односу на глобалну шпијунажу. И уопште није важно да ли су ти бројеви изабрани на захтев Американаца, без обзира што су се налазили на прислушној станици немачке обавештајне службе у Бад-Ајблингу.

Јер борци за неисквареност немачког Устава никада себи нису постављали питање ко је у кући газда. Ех, да су га поставили, њима би одмах било објашњено. У потпуно поверљивој атмосфери.

Ти исти борци све до сада не могу да схвате зашто специјална комисија за истрагу поменутог мајског скандала све до сада није од БНД добила детаљне податке о незаконитој шпијунажи. Комисија тврди да, као, цифре које је она добила из Бад-Ајблинга представљају само врх санте леда, а да су најважније податке шпијуни сакрили довољно далеко од туђих очију.

Годину и по дана се од њих тражи да покажу све што су радили, али они ћуте као да су им уста пуна воде. Или кажу: „Никада нећемо рећи зато што је то ово-о- ли-и-и-ка државна тајна. Само нека ваша комисија зине! И ћуте ко да су мртви.

Онда комисија почиње да их убеђује: схватите, другови шпијуни, ми морамо да сазнамо ваше злоупотребе како бисмо донели нови закон који би онемогућио да се оне понове. Тај закон ће ваш рад вратити у законите оквире!

А један истражни орган је чак измислио овакву реченицу: однос између слободе и безбедности треба да се поново избалансира. Међутим, шпијуни нису ни то схватили. Тако јаку реченицу чак ни у бундестагу не могу сви да схвате. А они – баш их брига. Њихов је посао да се прикључе на телефон неког тамо Франсуа Оланда и да снимају све његове разговоре. Има баш свега. А мислили су да је он паметан!

А онда се десило нешто невероватно. У условима незавршене истраге о учествовању БНД у глобалној шпијунажи без санкција владе бундестаг доноси нови закон о реформисању тајних служби. Зато што је боље тако, него никако. Више неће бити никаквих неспоразума. По новом закону БНД дозвољено је да се у оквиру „стратешког мониторинга“ врши прикључивање на интернетове провајдере и тако контролишу преписка и телефонски разговори у иностранству. Пред њима се одједном отворио цео свет!

А код куће но-но! Праћење домаћег становништва – то је противуставно!

Истина, слику квари извештај Андрее Восхов који је објављен у септембру, а која је на дужности опуномоћеника за заштиту личних података становништва. Према њеним подацима, БНД, не обазирући се на границе њених овлашћења, формира базе података за становништво СРН, мада ни од кога није добила дозволу за тако нешто и стиче личне информације о становништву, без неопходних дозвола.

Посланик бундестага из партије Левих Мартина Ренер сматра да нови закон легализује тоталну несанкционисану контролу којом би тајне службе контролисале становништво у земљи.

И представник Зелених Константин фон Ноц је тај закон такође назвао антиуставним. Он је чак претпоставио да уколико дође до суда влада ће тај поступак изгубити.

Међутим, владајућа коалиција брани закон.

Представник ХДС Клеменс Бинигер каже да је доступ операторима Интернета неопходан, како би БНД могла да добија податке о онима за које се сумња да се баве тероризмом. А представник Социјал-демократа је рекао да је све до сада БНД радила скривено, без обзира што је одавно дошло време да ради на дневном светлу, баш ефикасно.

Зато је закон строго забранио економску шпијунажу БНД. Такође и сви други договори о сарадњи са другим тајним службама пролазе кроз контролне органе бундестага.

Што се тиче праћења суседних земаља и органа ЕУ – у таквим стварима је БНД скоро сасвим невин. Прислушкивање суседа је сада могуће само у појединачним случајевима, уколико постоји врло јака сумња за кријумчарење или тероризам. Уосталом – ако дозвола постоји, у БНД неће бити проблема да се измисли „врло јака сумња“.

О новом закону су се у Немачкој већ многи изјаснили. Уопштено мишљење опозиције је једнодушно: коалиција ХДС/СДПГ нагласак ставља на безбедност не становништва СРН, већ сарадника БНД. Они ће од сада да имају могућност да крше међународне норме и немачки Устав јер ће бити „под заштитом закона“.

ПРЕВОД ФСК СА РУСКОГ