Одакле западни медији добијају информације О Сирији?

191

Николај СТАРИКОВ

 

Ја сам још пре четири године (!) о томе већ писао – 2011. године. Сада, у вези са оштром актуелизацијом сиријског питања, није грех још једном рећи нешто о ономе што су многи већ заборавили.

Говорећи о “новостима” из Сирије СВИ западни медији се ослањају… на једног човека.

И никога више.

Но, да кренемо редом.

Ево, на пример, шта пише “савесна” антируска “Медуза”:

“Како је агенцији изјавио један од устаника, под ударом се нашао њихов логор у региону Хаме. У резултату бомбардовања повређено је осам људи. Организација за заштиту људских права Syrian Observatory for Human Rights саопштила је да је у Талбису, Ар-Растани и другим сиријским градовима погинуло најмање 27 људи”.

Они то пишу поводом руских авиоудара. Наводно, руска авијација не бомбардује “Исламску државу”, него неке опозиционере.

Обратите пажњу на извор информације – нека организација за заштиту људских права Syrian Observatory for Human Rights. Смешно је да ћете код свих западних и прозападних медија видети позивање САМО на ту канцеларију.

Зашто? Па зато да…

Да би се налагало, мора се позвати на извор – управо такав је железни принцип “слободних медија”. Да би се поверовало у информацију, мора се она представити не као плод сопствене маште, него се позвати на други извор информација.

Државна институција Syrian Observatory for Human Rights на коју се позивају сви западни медији није превелика – тамо је… само један човек. Он је “директор” те организације и његово име је Rami Abdul Rahman. У крајњем случају, он се тако представља.

И управо та организација снабдева “новостима” о Сирији практично у монополском поретку, све главне информативне агенције на свету.

Ево сајта те организације Syrian Observatory for Human Rights у две варијанте, плус Фејсбук на енглеском:

http://www.syriahr.org/

http://www.syriahr.com/

http://www.facebook.com/pages/Syrian-Observatory-for-Human-Rights/121855461256134

На сајту (на пример, у рубрици Contact us ) може се наћи информација да новости те организације преносе агенције Reuters и AFP.

Но, такође и друге крупне агенције у свету ослањају се у својим новостима о Сирији на ту организацију, тачније, једаноставно понављају и циркулишу лаж.

Поред тога, на основу речи те организације, тог “директора”, владе земаља дају и давале су изјаве у односу на Сирију.

Испада да ЈЕДАН УЈКА, седећи у Лондону, формира светско јавно мњење? Да један господин у Лондону практично диктира владама земаља њихов однос према Сирији?

Не. Он једноставно ради као “изливна цистерна”. Избацује на површину информацију која је потребна Западу, а сви “независни медији” се претварају да не знају да цитирају ЈЕДНОГ човека. Сваког дана и сваког часа.

То је завера. Постоје монополистички договори о ценама за бензин. И њих кажњавају по антимонополном законодавству. А ту је очигледан монопол на информацију и иста таква завера. Сви су ОБАВЕЗНИ да узимају информацију САМО из једног извора.

Сумњате? Верујете у случајности? Специјално за вас један немачки сајт је спровео истраживање и утврдио да се на Syrian Observatory for Human Rights из славног града Лондона ослањају следеће информативне агенције, цитирам дословно:

«CNN, CBS, Associated Press, Reuters, AFP, BBC, Tagesschau, FAZ, Holtzbrinck, Springerpresse, Spiegel, Focus, Al Jazeera, al Arabiya und so weiter und so fort bis hin zu taz, Guardian und RIA Novosti.»

Надам се да је сада свима све јасно. Са “објективним подацима”, са “организацијом за заштиту људских права” Syrian Observatory for Human Rights, са “независним медијима”.

Зато ја једноставно понављам питања која сам задавао крајем 2011. године (!) у мом материјалу “Прича о томе како један човек обмањује цео свет”,

Дакле, појављује се неколико питања:

  1. Зашто и ради чега практично СВЕ информативне агенције узимају новости о Сирији са једног места?
  2. Како то да један човек формира светско јавно мњење по низу питања?
  3. Зашто владе разних земаља попут папагаја понављају једне те исте глупости које је смислио један човек?
  4. Зар те владе немају ни обавештајну службу, ни специјалце, ни стручњаке за дати регион?
  5. Може ли све горе наведено бити случајност?

Или су тајне службе Велике Британије и САД и организовале сав тај циркус?

Да би разрушиле Блиски исток и изградиле тамо велики исламски калифат. Као будуће средство за преуређење света каквим је на почетку ХХ века била социјална и класна борба, а средином ХХ века – фашизам и нацизам

Прошле су четири године – Запад има те исте планове, они су само постали толико јавни и очигледни. Надамо се да им Русија неће дозволити да то и остваре.

Превод са руског: http://nstarikov.ru/blog/57134