Олег Царев. Украјина: Изнутра и споља (2)

222
Оставка Грицака и кандидати за највишу дужност у СБУ

Оптимизам Порошенка не расте ни од захтева Американаца да се смени начелник СБУ Василиј Грицак. Василиј и Петар су пријатељи. Они су то преко двадесет година и Грицак је врло привржен председнику. Предлаже се да он заузме место заменика председникове администрације. Колико знам, он се са тим слаже без обзира што са Ложкином нема баш добре односе. Једна од варијанти за његов прелазак је и место руководиоца администрације, али су се за сада зауставили на месту заменика. Испоставило се да је компромитујући материјал који су прекоокеански партнери сакупили о Грицаку био врло убедљив, тако да је Василиј смањио своје захтеве и сложио се да буде заменик, ипак се надајући да ће бити скинуте замерке које му се стављају на душу, и да против њега неће бити вођен спор. Да ли ће бити тако  како се он нада – показаће време.

b4dfdfa69bd59d8869079f8a8dbd00cc

Очигледно је да је губитак првог човека СБУ за Порошенка врло осетљив. Подсећам да је оставка Наливајченка дата зато што је он амбасади САД не само прослеђивао све информације које је сакупљао за Порошенка, већ је и фасцикла са информацијама за Порошенка била много тања од оне која је стизала у Амбасаду САД. Губитак руководиоца који је био лојалан лично Порошенку управо њему прети вероватноћом губљења не само очију и ушију (СБУ је по традицији у Украјини сакупљач информација за актуелну власт), већ и вероватноћом да може да понови судбину Кучме, који је у своје време пропустио контролу тајне службе и као поклон добио акцију „Украјина без Кучме“.

У последње време на „гледање“ у САД само се ређају могући кандидати за место руководиоца СБУ. Моје информације кажу да је бирано међу три кандидата:

Највећу шансу има заменик руководиоца администрације председника за контролу правних органа – генерал-мајор  Андреј  Таранов. Таранов је саградио своје односе у САД још у оно време када је у Израелу био аташе за питања одбране.

Шансе има и начелник ГУР (Главна управа за извиђања у Министарству одбране) – генерал-мајор Валериј  Кондратјук. Он сваке недеље иде у Амбасаду САД на полагање рачуна, а само у овој години је већ три пута летео у метрополу са оне стране океана.

На „гледање“ је ишао и руководилац антитерористичког центра при СБУ, генерал-мајор  Виталиј Маликов.

Перспективе Јацењуковог криминала        

Интересантну верзију Јацењукове пропасти јавили су ми моји пријатељи из генералног тужилаштва Украјине. Како су рекли, у тужилаштву су 4 предмета која су повезана са Јацењуком и његовим људима. И, кажу, ти предмети се не пуштају на обраду само зато  што је главни циљ не да се он оптужи, већ  да се он и његово друштво натерају да покрадено поделе. Као: Јацењук то зна и на све начине се труди да избегне разговор, предпоставајући да ће увек моћи да дели, отеже – ко зна шта све може да се деси, уосталом може да дође и до тога да му Порошенко када му затреба не буде при руци.

ad10789f

Кривични поступак због мањка триста тона сировине за производњу нуклеарног горива. Таква огромна крађа не може никако да се сакрије зато што је скандал већ на међународном нивоу. Украјина као земља која експлоатише сировину за производњу нуклеарног горива, обрачун врши према цифрама увоза и експорта радиоактивних материја Међународне агенције за атомску енергију (АЕА). Заслепели од  жеље за што већом добити  битанге се нису ограничиле само на препродају украјинске руде преко америчког офшора већ су цену повећавали два и по пута, а добит остављали у офшору. Почели су да манипулишу цифрама сопственог лова, извоза и улова сировине. Као резултат, према извештајима Украјине, који су већ предати у АЕА Украјина је изгубила триста тона сировине за нуклеарно гориво.

Тужилаштво је открило дописивања у списковима плате и доплату за ратовање  у батаљонима АТО-а. Ако је батаљон бројао највише 1200 људи, реално их је било 250 – 300. Министарство финансија је издвајало новац за њих, а одатле је вршен повраћај Јацењуку и Авакову. Ако се рачуна према потребном новцу за војну опрему, бензин, ремонт и храну – ради се о милијардама гривни.


1425503235_11

Посебно се истражује крађа новца за војну индустрију  – ремонт старе технике, производња нове (сетите се само оклопног транспортера који никада није стигао до фронта), посебну епизоду са банкротирањем ХТЗ (Фабрике за производњу трактора из Харкова)  – новац  је слат ХТЗ- у, али је одмах 50% издвајано у Лавов (Љвов). „Вишак“ који је слат на друге адресе је просечно износио око 50%.

Уколико се сакупе све истраге које се односе на „вишкове“  од гаса који је Украјина куповала из Европе произилази да не постоји патриотска тема на којој Јацењуков тим није зарадио.

По томе да ли ће Луценко јавно објавити и да ли ће кривци одговарати моћи ће да се суди да ли су стране које се договарају дошле до консензуса и да ли су поделиле оно што је покрадено или не.

Савез Тимошенко и Саакашвилија

Ја сам некада писао о томе да је све већи рејтинг Тимошенкове и жеља да види господина Наливајченка као председника Украјине, формулисао план њиховог удруживања у исти покрет, и користећи партију Тимошенкове – као одскочну даску за Наливајченка. Али, у наведеном случају, вештина да се откуцава где треба,  оно за шта толико Наливајченка воле у САД-у,  са њим је  одиграла ружну шалу. Прича се да Валентин Наливајченко блиско сарађује са америчким тајним службама још од времена када је био генерални конзул Украјине у САД. Јулија је  сазнала да њен партнер из покрета детаљно реферише својим туторима о томе шта она ради, и да је не приказује у најбољем светлу. Тешко је у Украјини наћи искуснијег политичара од Јулије Тимошенко. Она је више пута била и у власти, а и прогањана је, па је чак била и у затвору. Сви који су је брисали из актуелних особа или који су покушавали да је искористе по правилу су сами доспевали у политичко ништавило, а она је и даље у активној политици. Зато, пошто је схватила плусеве и минусе од савеза са Наливајченком, Јулија Тимошенко је направила два корака: први је да је дала налог да се скупљају компромитујући материјали  о Наливајченку како би га предали америчким туторима. Други је да она почиње преговоре са Саакашвилијем. На последњем сусрету са њим, до којих је дошло у првих десет  дана маја, Тимошенко и Саакашвили су се договорили да уједине напоре  за борбу против Порошенка, како би издејствовали његову оставку и превремене изборе за Раду. При том, уколико у намери успеју, већ су се договорили да улоге владајућег Олимпа поделе овако: Јулија је председник, а Михо – премијер. Да ли ће се договор испоштовати – показаће време. Јер није тако давно Јулија већ правила један такав договор  са   Наливајченком, па је и њему обећала место премијера.

n228_miho_saakashvili_tymoshenko

Закључци

Уколико бисмо хтели да направимо закључак, он би био: Украјина ће и даље бити под олујама. После јачања Порошенка треба да наступи период када ће се он претворити у мету олигарха који су његови политички  противници. Сви, укључујући Американце, радиће на његовом слабљењу. Прва жртва ће бити начелник СБУ Василиј Грицак. Могу да прогнозирам да ће следећа мета, и то врло згодна,  бити Јуриј Луценко. Нађите бар један позитиван чланак о постављењу Луценка. Нема га! То је врло узнемирујући симптом. Мислим да се у следећа три месеца могу очекивати скандали о томе како се Јуриј Луценко побио или напио, како није истражио предмет Јануковича и његових сарадника.  Доћи ће до оптужби за корупцију не само лично Луценка, већ и оних које је он постављао. Очигледно је да ће због повећања цена комуналија за становништво  бити критикован Гројсман заједно са читавом владом. Према свему судећи, јесен ће у Украјини бити врло активна. Потпуно је могуће да ће до јесени ситуација бити таква да ће због ње бити објављени ванредни парламентарни избори, а можда чак и парламентарни и председнички ванредни избори.

—————————

Превод ФСК са сајта: http://ruskline.ru/opp/2016/maj/24/ukraina_insajdy_i_prognozy/