Пингвини у Црном мору – то је озбиљно

259
Аутономни комплекси “Пингвин” помоћи ће у заштити Керченског моста

1458730926_123

Руске специјалне службе испитивале су аутономни надводно-подводни роботизовани комплекс “Пингвин” који помаже да се заштити Керченски мост од диверзаната и експлозивних направа, саопштавају Известија позивајући се на своје изворе.

Производ који је разрадила и пустила у производњу научно-произвођачка група “МАКО”, захваљујући постављеним на борту минијатурним хидролокаторима “Хидра”, способан је да открије експлозивну направу и непријатељске рониоце у конструкцијама подводних хидрограђевина.

Како је истакао извор, производ је већ прошао испитивања на једном од волшких хидротехничких грађевина и недавно је био спроведено тестирање у рејону моста ка Криму који се гради.

“Свршивши низ потапања, робот је пренео на обалски пункт војне јединице задужене за чување моста, јасну слику свега што се догађа на морском дну у рејону изградње. Средства хидролокације (сонар) робота не само да су забележила трагове раније спроведених радова на темељима моста, него су регистровани и објекти који леже испод доњег грунта и нашли су и импровизоване експлозивне направе које су организатори вежби скрили у пластичној амбалажи” – испричао је сабеседник.

Испитивања су окарактерисана као успешна, решава се питање о почетку постављања комплекса.

1474451116_2

“На површини воде “Пингвин” од метар и по изгледа као преврнута даска за сурфовање, где реп није спуштен у воду, него виси изнад ње на 80 сантиметара. Апарат се креће брзином од 12 узлова и може аутоматски да се погрузи на дубину од 500 метара. Аутономно време рада – шест сати” – каже се у тексту.

Главни прибор комплекса је минијатурни хидролокатор “Хидра”, чије су димензије сензора нешто веће од хемијске оловке.

“Хидра” преноси на пункт оператера висококвалитетну слику приказа дна на растојању стотина метара, а зидове хидротехничких комплекса или корпуса бродова – на растојању од десетине метара. Квалитет насликаног омогућава оператеру да правилно дефинише да се објект налази у видном пољу, и да донесе одговарајуће мере” – испричао је за часопис генерални директор научно-производне фирме “Екран” Владимир Трусилов.

Превод ФСК са руског:

https://topwar.ru/101005-zaschischat-kerenskiy-most-pomogut-avtonomnye-kompleksy-pingvin.html