„ПРЕЛАЗИМО НА НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК“

262
Сергеј Глазјев, Саветник Председника Русије, говори о узроцима и последицама победе Доналда Трампа на председничким изборима САД

glazjev

Он је изјавио да „од тренутка када је Трамп постао лидер Републиканске партије већ при прелиминарном гласању више није сумњао у победу републиканаца. У ствари, свака нова политичка снага шири свој утицај као што се шири епидемија, и ти процеси се лепо описују преко стандардних математичких модела тако што добијају облик криве „ес“. Чим нова идеја уђе у умове довољно великог броја бирачког тела, она почиње убрзано да се шири, све док не достигне плафон. Најважније питање је било у процени где се налази тај плафон: да ли ће он прећи половину бирача“.

„За разлику од Хилари Клинтон Трамп је нов политичар, и његов плафон подршке је био непознат, што је представљало главну интригу кампање. Плафон Хилари је био разумљив јер је она добро познат политички лидер из добро познате политичке снаге. Од тренутка почетка кампање она је већ била на том нивоу, тако да њен задатак није био да привуче људе да гласају за њу, већ да их одбије од гласања за Трампа, како би се пробудила огромна маса „спавајућих“ бирача, и то претњом да ће у случају избора републиканског кандидата доћи до темељних потреса. Управо су се на то односили последњи демарши штаба Хилари: изјаве познатих економиста, политичара, звезда шоу-бизниса и спорта, а све ради Трампове демонизације“ – разјаснио је Сергеј Глазјев. – Међутим, то није прошло, јер је електорат на који се циљало пустио да му те приче прођу поред ушију. Пошто је Трамп изашао на експоненцијални врх броја присталица питање које се могло поставити је само било да ли ће му успети да активира баш цео свој потенцијални електорат. Како видимо – успело му је – можда не баш у потпуности, али свакако довољно да победи“.

Одговарајући на питање зашто о својим прогнозама није говорио јавно, саветник Председника Русије је изјавио: „Сложићете се да би такве прогнозе ишле на руку Хилари Клинтон за коју би то представљало потврду приче коју у шириле демократе да Путин подржава Трампа тако да је њујоршки милијардер замало његова марионета“.

Економиста Глазјев сматра да Трамп озбиљно намерава да нормализује односе са Русијом и њеним Председником. „Мада нам ни његове праве намере, ни његове обавезе према америчком естаблишменту нису познати“ – закључио је.

„Америчка агресија, њен хибридни рат против читавог света, укључујући ту и нашу земљу, није изазвана само паранојом неокона (тј. нових конзервативаца – прим.прев.) који су давали тон Обаминој администрацији. Владајућа елита САД је спремна да по сваку цену сачува своју глобалну доминацију“ – тако сматра Глазјев. – „Између осталог – и по цену новог светског рата…“

„У сваком случају – он је наставио, – све до сада смена светског система је изражавана преко огромних ратова који су водеће државе започињале како би задржале своје доминантне позиције. Увек су их губиле, а на добитку су биле земље које су се дизале са економске периферије, које су успевале да формирају нове, ефикасније институције развоја. Али политичкој елити САД је то непознато или, тачније, познато им је, али је она убеђена да представља изузетак од правила. Зато је већ више пута до сада користила силу како би уништила земље које контролише: Американци су показали да то заиста знају да ураде: у Либији, Ираку, Југославији, Украјини…

Саветник Председника је изразио наду да је Трамп сасвим другачији. „Мада је у послератном периоду, а посебно после уништења СССР-а, убеђеност у сопствену изузетност постала карактеристична црта америчке елите. Она се не боји рата, чак ни нуклеарног, све док је сигурна у своју недодирљивост. А Хилари Клинтон је представљала олицетворење те самоуверености. Њена победа на изборима би значила ескалацију глобалног хибридног рата који је већ довео до хуманитарних катастрофа – у Југославији, на Блиском Истоку, у Украјини. Уопште не треба сумњати да би се у том случају ескалација америчке агресије против Русије наставила и у облику санкција, и у облику „револуција у боји“ и у облику глобалних трговинских и девизних ратова“ – убеђен је саветник Глазјев.

Он је изразио наду и да Трамп представља другачије снаге и погледе у самом „вашингтонском обласном комитету“. „У сваком случају, његова победа на изборима доказује да у Америци постоје и такве снаге и гледања, које схватају да би чињеница да Бела кућа наставља досадашњи „неоконзервативни“ правац још четири године значила катастрофу не само по цео свет, већ и за САД. Трамп има тежак избор, јер САД губе сукоб за глобалну доминацију. Кина је Сједињене Државе већ превазишла у производњи, у извозу високотехнологичних роба, наставља да их превазилази у темпу економског раста. То се односи и на Индију која се потпуно оправдано прибојава глобалне надмоћи англосаксонаца. Против политике „вашингтонског консензуса“ данас су све земље које се успешно развијају и које не желе да се ћутећи потчињавају интересима крупног транснационалног капитала“, – рекао је Глазјев.

Он је са жаљењем приметио и да Русија не спада међу земље које се успешно развијају. „Банка Русије и даље само прати „вашингтонски консензус“ убијајући домаћу економију претерано високим каматама и рекордним колебањем курса рубље“.. . – пожалио се.

„Да ли ће Трамп укинути антируске санкције? Видећемо. Уколико их укине – то ће бити важан први сигнал о спремности за нормализацију односа САД и Русије“… – закључио је.

„За мене те санкције ништа не значе“ – убеђује он. „Власти САД су отишле далеко изван граница међународног права тако што су по читавом свету организовале лов на незгодне држављане Русије. И ја сам два пута био у њима, а и не зна се колико они имају таквих спискова. Они одавно играју улогу светског жандарма и за себе сматрају да имају право да хапсе држављане других земаља са читаве планете, уколико им они не одговарају. Трамп, како је сам рекао, ту улогу сматра као врло отежавајућу за америчке пореске обвезнике и сматра да је потребно да се сконцентришу на унутрашње проблеме САД. Али, проблем је у томе што америчка влада не може да реши унутрашње проблеме без спољне подршке. Њој су сваког дана потребне милијарде долара спољног финансирања како би одржала платне билансе. Хилари Клинтон је била оличење простог, циничног и провереног прилаза решавању тог проблема – преко осталог света, отписивањем дуговања и актива уништених држава, уништењем власника америчких облигација, као и свргавањем националних влада које су покушавале да се избаве од њих. Избор Доналда Трампа је шанса да се избегне светски рат чије је оличење представљала Хилари Клинтон. Али то је ипак – само могућност“.

„Желели бисмо да Трамп трезвено процени чињеницу да су САД изгубиле глобално лидерство. То се дешава пре или после са сваком великом силом. Данас се мало ко сећа Шпанске империје која је у 16. и 17. веку управљала практично читавим Новим светом, о Холандији која је контролисала светску трговину у 17. и 18.веку, па чак и о великој Британској империји која се са сцене склонила тек пре пола века. Смена глобалног лидерства до сада се дешавала преко светских ратова, – подсетио је експерт. – Шпанско-енглеског, у коме је победила Холандија. Наполеонових, када је победила Енглеска. Последњи пример – агонија Британске империје која је праћена развојем више ратова, укључујући и Први и Други светски рат, као и организовањем револуција – међу којима су и оне у нашој земљи. Али јој ништа од свега тога није помогло. Мада је нас таква геополитика Магловитог Албиона коштала, како је упозоравао и Достојевски, 100 милиона људи. А цео свет – укупним бројем још много већим. Али Трамп има шансу да у историју уђе као први вођа светске силе који ће остварити мирну смену глобалног вођства“.

„У чију корист? У корист оптималног начина смене светских система, – разјаснио је. – Прелазимо на нови светски поредак: са поливалентним економским системима, са полицентричним политичким системима, са сувереним државама и њиховим удружењима које воде национални интереси, а не догме „вашингтонског консензуса“. Америчка елита на власти ће морати да се одрекне својих захтева за глобално вођство, зато што је нови систем који се формира у Кини, Индији и другим земљама Југоисточне Азије, ефикаснији од америкоцентричне либералне глобализације. Повезујући стратешко планирање и тржишну самоорганизацију, регулишући приватно предузетништво у интересу повећања благостања друштва, држава обезбеђује много бржи темпо економског раста него уколико је оријентисана на максимизацију добити финансијске олигархије моделом „глобалног тржишта“. Ова последња одлази у прошлост, ма колико то било болно за схватање њеним апологетима из Русије“.

Сергеј Глазјев је констатовао да мисли на „руководиоце руских финансијских власти који су домаћу економију претворили у краву-музару за глобалну „империју долара“. Сваке године ми губимо најмање 100 милијарди долара извезеног капитала и прихода због нееквивалентне спољнотрговинске размене. Банка Русије је својом политиком повећања камата и „слободног курса“ рубље, као и предугим везивањем новчане емисије за стицање долара и евра за девизне резерве руску економију потчинила интересима САД-а и ЕУ. Већ четврт века ми, због вештачки створеног непостојања унутрашњег кредита, опслужујемо туђе економске интересе, тако што извозимо нафту и гас, метале и капитал, културне вредности и памет и што их размењујемо за робу широке потрошње и стране активе олигарха које у сваком тренутку могу да буду конфисковане“.

„Независна спољна политика коју спроводи председник руске Федерације је принципијелно неподударна са макроекономским курсом потчињавања руске економије америчким интересима. Како би Трампова победа стварно осујетила нови светски рат неопходно је да променимо сопствену економску политику. Одбијајући коришћење долара у девизним резервама и међународним обрачунима, као и пратећи препоруке ММФ-а о дерегулацији девизно-финансијског система ми бисмо помогли Трампу да спаси САД од катастрофе због неминовног пораза у глобалном хибридном рату који је покренула америчка олигархија и који, за сада, наставља да води против читавог света. Када би се сложила са морањем да се пређе на нови светски систем и одрекла својих захтева да буде једини лидер, америчка елита са власти би сачувала своје богатство и утицај у свету“.

„Настављајући садашњи, агресивни начин живота, она ризикује да изазове неприхватљиву штету због формирања исто такве глобалне антиамеричке коалиције која ће одбијати да користи амерички долар као средство за међународне обрачуне. Уколико би такву одлуку донеле само земље ЕАЕС и ШОС-а и за амерички народ, и за америчку елиту би последице биле катастрофалне“ – упозорио је Глазјев. – Трамп изражава интересе оних снага са свих нивоа друштва које хоће те последице да избегну. Треба да му се помогне да донесе јаке и чврсте одлуке које ће сигурно бити болне за елиту на власти, али ће бити спасилачке за САД као државу“.

Сергеј Глазјев сматра да „америчком естаблишменту треба да се покаже да његови захтеви да он буде владар читавог света не противрече само историјском току, већ су и препуни катастрофалних последица по државу САД. У том случају ће Доналду Трампу бити лакше да се избави од параноика у кожним рукавицама типа Макејна који настављају да се боре са СССР-ом, ширећи пожар светског рата. Да би се то остварило потребно је да се формира коалиција земаља ШОС-а и БРИКС-а за нови светски систем која ће полазити од принципа узајамно корисне добровољне сарадње, поштовања националног суверенитета, безусловног поштовања међународног права, признања на различитост привредних култура, као и искључивати принудно натурање либералне глобализације, примену силе у светској политици и мешање у унутрашње послове“.
——————————–
Превод ФСК са: http://www.vz.ru/politics/2016/11/24/845497.html

Први пут објављено у новинама „Завтра“