Рат. По Донбасу се пуца, у Кијеву политтехнолози бију тешке битке!

294

Ситуација у ЛНР и ДНР

Прошле ноћи у артиљеријском нападу на Доњецк у више делова града рањено је десет људи, срушено неколико кућа – тако јавља сајт градске администрације. Кијевски режим је  артиљеријским нападима  засуо и Кујбишевски, Петровски  и  Калињински рејон.

У Кујбишевском је изгледа порушено 5 кућа и рањено 7 људи, у Петровском је настрадало њих троје, а у нападу су порушене и 2 куће.

Под ватром из бацача у рејону 21. Градске болнице Доњецка нашли су се новинари руског ТВ канала РЕН ТВ. Они су дошли у болницу да направе репортажу  о раду лекара и новинару агенције Франс-прес који је рањен дан раније, али је на улици поред почела минобацачка ватра.

Народна милиција Луганске Народне Републике је такође саопштила да је дошло до кршења „режима тишине“ од стран ВСУ (Оружаних снага Украјине).

Осим тога, како јављају представници нових република, казнене снаге настављају да довлаче на линију раздвајања тешку артиљерију и реактивне системе  за плотунску паљбу, а расте и интензитет ватре. Власти ДНР и ЛНР  инсистирају да специјалци повуку тешко наоружање  на сигурно одстојање, онако како је то предвиђено споразумима  из  Минска.

Инфраструктура

Доњецка железничка станица је за годину дана ратовања  била  гађана девет пута. Наравно да  више не функционише – да би је поправили потребно је више од милион долара – тако саопштава агенција РИА „Новости“, позивајући се на прес-службу Министарства за транспорт Доњецке Народне Републике.

Представници институција су такође саопштили да планирају да обнове станицу, али тек када се престане са ратним дејствима, јер сада због сталног гранатирања и борбених дејстава нема смисла да се ради на њој. Осим тога, и тако ради безбедности путника не сме у овој ситуацији да се успоставља транспорт.

Одеса и Сакашвили

Од  Мајдана Украјинци баш имају среће са градоначелницима. Још се није охладила звезда кијевског градоначелника Кличка, када се на хоризонту појавила нова, овог пута  грузинска. Међутим, ових дана су становници Одесе изразили своје незадовољство због избора Михаила Сакашвилија за гувернера области, саопштава украјинска агенција „112.уа“.

Око 500 људи  је, носећи плакате „Сакашвили go home!“, „Слобода политичким затвореницима“, митинговало у граду, позивајући Сакашвилија да поднесе оставку на нову дужност, јер „он уопште нема баш никакве везе са Одесом“.

Такође, у току акције је лидер одеског „Антимајдана“ Ибрагим Морис изјавио да би требало да се постави споменик жртвама трагедије од  2.маја на Куликовом пољу, док су учесници митинга истовремено скандирали:  „Фашизам неће проћи!“

Мало и о фашистима. Борци „Десног сектора“ су  пре неколико ноћи заузели зграду Комунистичке партије Украјине у Одеси. Самоиницијативно заузимање зграде они су објаснили потребом да се пресеку развој пројекта „Одеска република“ и подршка Доњецкој и Луганској Народној Републици, тако је о догађају саопштила прес-служба „Десног сектора“.

И директно о Сакашвилију. Како је он изјавио  на стратешком заседању Одеског региона, уз повољне услове развоја економије, Украјина ће достићи ниво 2013.године кроз 20 година – преносе локалне новине „Тајмер“.  А уколико буду имали среће, уколико се „опадање економије  изненада заустави, Украјина ће се развијати сваке године за 4%“.

У овом тренутку Украјина представља најсиромашнију земљу Европе. Како су новине израчунале, обзиром да је просечан животни век 71 година, уколико се Сакашвиллијеве  прогнозе  остваре, они људи који сада имају 50 година  повратак на економски ниво „епохе Јануковича“ могу и да не доживе.

Јацењук и „снижење“ цена за комуналије

Премијера  Украјине Арсенија  Јацењука очекује извештај међународних аудитора  због образложења раста цена за стамбено-комуналне услуге.

„Ја сматрам да је цена стварно неправедна зато што није усклађена са тржиштем, зато што је нижа него што треба да буде“ – тако је у недељу, у интервјуу украјинском „5.каналу“, Јацењук изговорио, без обзира што то никако није могло да се допадне обичном украјинском свету.

Да подсетимо да је Кијев, како би  добио програм кредитирања од ММФ-а, био принуђен да повећа износе станарине: висина цене за електричну струју, гас, грејање и топлу воду од 1.априла је за становништво Украјине повећана (цена гаса за становништво је повећана за 285%).

То ипак није сметало премијеру да гради амбициозне планове. Он сматра да Украјина кроз 10 година треба да буде енергетски потпуно независна држава. То је задатак – тако је објаснио учињено.

Са Јацењуком се слаже и руководилац Министарства енергетике Украјине Владимир Демчишин. Он је сигуран да Украјина  може да престане  да купује гас већ после три – четири године пошто почне бушење и експлоатација  на њеној територији,  наравно уз помоћ страних инвеститора. „Бушење је прилично једноставно“ – објаснио је.

„За зближење и остале полит-технологије“

А за то време се такозване „леве и левоцентристичке“ политичке снаге Украјине на иницијативу Комунистичке партије Украјине уједињују   у свеукрајинско јавно удружење „Лева опозиција“ која ће поново да се бори за ванблоковски статус земље, за давање руском језику статуса другог државног језика и за добросуседске односе са Русијом.

Учесници скупа који је одржан у Кијеву су изјавили да ће заједно да се боре за онај правац у унутрашњој и спољној политици који одговара принципима декларације о државном суверенитету Украјине и који је усмерен  ка јачању ванблоковског (неутралног) статуса. „Лева опозиција  ће „захтевати да руски језик добије статус другог државног језика“ и „одлучно ће се супротстављати исмевању историјске истине.“

Све то, у суштини, представља политтехнолошку игру која је традиционална за унутар-украјинску политику из бољих времена, и не треба је, по свему судећи, преозбиљно схватати. Треба се присетити да су и у време „антируских“ и  у време „проруских“ руководилаца  последњих деценија Украјином у ствари владали  људи којима је управљао Запад,  и који су пре него што су дошли на власт прошли усмеравање у САД-у, због чега се курс потпуне политичке потчињености Украјине Америци и њене антируске оријентације ни једном није враћао на другачији.

…А за то време пажња аналитичара је прикована за супротстављеност два протежеа различитих крила америчке политике – П.Порошенка (председника) и В.Наливајченка (Служба безбедности Украјине). У тешкој бици за право да се представља Украјина пред вашингтонским руководством лако је збунити се, те зато ми за сада нећемо ни да се удубљујемо у нешто тако  и само ћемо сачекати да видимо ко ће у тој бици да победи.

превод са http://www.odnako.org/blogs/voyna-donbass-obstrelivayut-v-kieve-sozdayotsya-protestnoe-dvizhenie/