„Русија се нашла између чекића и наковња“

358

Валентин Катасонов признаје да се крајње негативно односи не само према Обаминој изјави о уништењу руске економије, већ и о незадрживом оптимизму Уљукајева и Силуанова…

 

Како су медији јављали, у замку Елмау на југу Немачке 8.јуна је завршен дводневни самит руководилаца држава и влада земаља Групе 7.

Резултате самита и самозадовољну изјаву Обаме је у интервјуу „Руској народној линији“ прокоментарисао познати руски економиста, доктор економских наука, професор Валентин Катасонов:

Обама не открива Америку када даје изјаву да је руска економија у лошем стању. Међутим, треба да се констатује да је истина негде на средини. У Русији државни функционери  понекад пате од незадрживог оптимизма и немања реалног схватања ситуације. На самиту је Обама покушавао да докаже да су циљеви економских санкција постигнути и да је непријатељ побеђен, али се истина може објашњавати различито. Мора да се призна да економске санкције нису утицале негативно на ситуацију у руској економији, чак су можда имале и позитиван ефекат. Зато Обама може да се оцени са  „3-„  баш као и наше власти које су економију  реконструисале само на речима. Подједнако негативно се односим и према изјави Обаме, и према нераду економског блока руске владе.

Обама није констатовао да је у Русији дошло до замене увоза, зато што за сада нема реалног процеса. Моји познати бизнисмени говоре да не виде никакве јасне оријентире руске економске власти. Фармери признају да су им санкције помогле, али су оне могле да дају и много више. Ми смо на санкције реаговали тако што смо производне капацитете попели на свих 100%, али су сада неопходне инвестиције које се дају у условима када  власт гарантује да ће слична ситуација потрајати бар  2 – 3 године. Прошле године је Д.Медведев изјавио да ће Русија на западне санкције одговорити санкцијама на увозне прехрамбене производе,  све док   супротна страна не укине санкције које је прва увела. Робни произвођач у пољопривреди никако не сме да иде на такав ризик. У земљи се не ради скоро  ништа, без обзира што се доносе документи звучних назива  о стратешком планирању. Па где је бар средњерочно планирање на 3 године?! Министарство за економски развој није учинило ништа,  али како год да оно припреми нешто што је схватљиво, у Русији приватан бизнис живи по сопственим интересима и схватањима, те  за њега средњорочни економски планови у најбољем случају представљају само некакве пријатне жеље. А прави  планови морају да имају наредбодавни карактер, зато ја и не могу да говорим ни о  стварној замени увоза.

Обама и руководиоци руског економског блока представљају људе исте врсте, они се баве вербалним интервенцијама, приговарајући: „Све је у реду, дивна Маркизо!“ Наравно да Обама  са једне стране и Уљукајев и Силуанов са друге имају различите погледе на резултате санкција. Они представљају врло јасно изражене религиозне типове који верују да ће на светском тржишту доћи до побољшања, јер се цена црног злата повећава, па ће и  рубља  да јача. Али то је тотална глупост. На светском финансијском девизном тржишту постоје три агенције које се баве израчунавањем рејтинга, којима управља клан Ротшилдових. Зато су Обама и наш економски блок врло слични. Не бих хтео да кажем да је Обама лош, а наши добри, или обрнуто. У наведеном случају Русија се нашла између чекића и наковња. Ситуација је сложена, али ми треба да је схватамо другачије од Обаме.

Руска народна линија