САД су престале да буду лидери Блиског Истока

253

Антон Чудаков, дописник  ТАСС-а из Вашингтона

„Ми смо се нашли у  ситуацији  да  је председник Путин   главнија  политичка  фигура  на Блиском Истоку од председника Обаме“, изјавио је професор Најл Фергусон.

САД су престале да буду утицајна фигура на Блиском Истоку и то место су уступиле Русији. То је у суботу изјавио професор Универзитета Харвард, Најл Фергусон, у интервјуу јавном радију САД – NPR.

САД се више не налазе у позицији лидера. То је невероватно. Стварно, Сједињене Државе су од почетка 1970. година све до почетка рада   администрације (председника Барака Обаме)  несумњиво биле доминантна политичка снага у региону (Блиски Исток). Али, то време је прошло, – констатује професор. – Ми смо сада у таквој ситуацији да је председник (Русије Владимир) Путин важнија  политичка фигура (на Блиском Истоку) од председника (САД  Барака) Обаме“.

Фергусон је прокоментарисао и одбијање америчког лидера да прихвати предлог Москве  који се односи на координацију дејстава у вези са супротстављањем терористичкој групацији „Исламска држава“. „Поштено је да се каже  да у вези с тим наш председник слаже пасијанс, док други играју шах, – сматра он. – И на жалост, сада је много теже да се битно утиче на ситуацију него што је то било у самом почетку грађанског рата у Сирији.“

Професор сматра да је за САД врло опасно уколико ИД постане права држава. „Та организација је много опаснија од (терористичке мреже) „Ал-Каиде“, – подвукао је. – Уколико дозволимо да ИД постане права држава,  на крају ће Сједињене Државе горко да жале због тога што је нису раније зауставиле“.

Потпуно је могуће, наставио је Фергусон, да њени припадници могу да упадну и у друге државе Блиског Истока  и да их дестабилизују. „Можемо да се осврнемо уназад, десетак година, и да кажемо да је представљало грешку омогућивање да се ситуација претвори  не само у грађански рат, већ и у регионални, – закључио је. – Права цена за САД ће бити много виша него што било ко сада то претпоставља.“

Руска авијација наноси ударе по објектима терориста у Сирији још од 30.септембра, чинећи то на молбу сиријског председника Башара Асада. У групи Ваздушно-космичких снага РФ је преко 50 авиона и хеликоптера.

Борба против тероризма

28.септембра, у току излагања на 70. заседању генералне скупштине УН Владимир Путин је званично рекао  да постоји  иницијатива да се формира широки фронт за борбу против терористичке групације „Исламска држава“ на територији Сирије и Ирака. Позиција руског руководства је у томе, да коалиција за борбу против  ИД мора да иде  уз санкције СБ УН и да  је одобрена од   руководстава Сирије и Ирака.

Пре, у августу 2015. о тој иницијативи је дискутовано на састанцима спољнополитичких институција САД, Саудијске Арабије, Катара, Ирана, Турске. 26.септембра 2015. је постало јасно да су Русија, Ирак, Иран и Сирија у Багдаду формирали информациони центар за борбу против  ИД. Главне функције те структуре су сакупљање, обрада, уопштавања и анализа текућих информација о ситуацији у региону, све то ради супротстављања тероризму.

У септембру 2015. западни медији су изјавили да постоји јачање руског војног присуства у Сирији. У одговор на то, МИП РФ је констатовао да Русија наставља сарадњу са Сиријом у оквиру раније закључених војних уговора, те да  руски инструктори помажу  сиријским војним лицима да користе технику коју  им испоручује РФ.

——————————-

Превод са:

http://ruskline.ru/opp/2015/oktyabr/19/professor_garvarda_ssha_perestali_byt_liderami_na_blizhnem_vostoke_ustupiv_eto_mesto_rf/