Савченко ће ускоро доживети судбину Јароша

246

Политиколог Денис Денисов  говори коме треба повратак најгрубљих  кажњеничких извршилаца   и да ли неко такав  може да постане      политичка снага у Украјини…

357252323

Како јављају, 25.маја је дошло до размене Надежде Савченко за два држављанина Русије који су заробљени у зони ратних дејстава, Александра Александрова и Јевгенија Јерофејева.

 „Коме  користи појављивање Надежде Савченко у Украјини? Да ли можда сада треба да се очекују кардиналне промене у политичком животу Украјине, нове политичке неприлике, нов мајдан,  или политички сукоби“ – на та питања у интервјуу „Руској народној линији“ одговара политиколог Института земаља ЗНД Денис Денисов:

Сада се у Украјини сви политичари и политичке снаге боре како би извукли одређену корист од повратка Н.Савченко. Не вуку је тек тако са аеродрома право у администрацију Порошенка, у којој се одржава нешто као конференција за штампу, која у последњих хиљаду година није требала баш никоме. Ту се одмах појављује Јулија Тимошенко, вођа партије „Баткившчина“ (Отаџбина), преко чијих спискова је Савченко постала посланик Врховне Раде. Има још политичара који ће на овој причи да за себе и своју политичку снагу зараде дивиденду.

Питање коме ће се окренути Савченко се уопште не поставља. У следећих неколико недеља све ће бити јасно: она ће бити посланик у неком комитету или ће јој понудити дужност у председниковој администрацији или неком другом надлештву. Коме ће се она окренути – тај ће постати привремени   власник  политичких користи.

Савченко не може да постане самостална политичка фигура. Ко је то „Савченко“? Она није ни политичар, ни јавни радник, ни стручњак за војна питања. Она у суштини представља некога кога вуку. Она је парола, идеја, можда – икона. Али изнутра у тој личности нема баш ничега захваљујући чему би постала препознатљив представник политике у Украјини.

У најновијој украјинској политици већ је било сличних преседана, на пример – Јарош. Сви су мислили да ће он бити можда чак и следећи председник Украјине. Али у последњих пола године –  да ли се било ко макар сетио тог човека?

i

Н.Савченко припада слична судбина, или још гора. Она ће бити заборављена много брже, неће проћи ни месец дана а она ће већ бити уклоњена из политичког живота Украјине јер, поседујући оштар карактер она не може да се нађе у улози коју за њу припремају у администрацији председника, у партији „Баткившчина“ или на неком трећем месту.

—————————–

Превод ФСК са:

http://ruskline.ru/news_rl/2016/05/30/skolko_bankov_nuzhno_rossii/