Специјалци из САД припремили једног од главних командира ИДИЛ-а

203

Амерички медији почињу да признају улогу САД у војној припреми бојевика терористичке организације Исламске државе Ирака и Леванта (ИДИЛ). Делатност те организације на територији Руске Федерације званично је забрањена.

Портал BusinessInsider публиковао је текст ‘One of ISIS’ top commanders was a ‘star pupil’ of US-special forces training in the country of Georgia’, у коме се цитирају наводи неколицине неименованих извора из оружаних снага Грузије.

188295.640xp

Према тим изјавама Тархан Батирашвили у Сирији познат као Абу Умар аш-Шишани је прошао војну обуку под контролом специјалних јединица САД:

“Он је био идеалан војник од самог почетка обуке, сви су знали да ће он постати звезда. Све нас је обучавала јединица специјалне намене из САД и он је био један од најистакнутијих питомаца”.

У другом америчком издању McClatchy, које улази у састав McClatchy & Co, једног од најкрупнијих медијских холдинга у САД, такође је публикован текст посвећен војној обуци Батирашвилија од стране америчких војника.

188296.640xp

У новембру 2014. године шеф Чеченске Републике Кадиров изјавио је да је Тархан Батирашвили ликвидиран. Касније су у Грузији негирали убиство исламисте.

Превод са руског: http://rusvesna.su/news/1442522791