Трампов тим, вредан 6 милијарди долара: бели богати мушкарци без искуства у управљању државом

272

Пошто су у свим државама сабрани гласови електора, опуномоћених да гласају за председника САД, републиканац Доналд Трамп је добио 304 гласа, а његова супарница Хилари Клинтон 227.

И тако се није догодило ништа неочекивано: колегијум оних чија је реч одлучујућа потврдио је избор народа Сједињених Држава. Сада је сва пажња усредсређена поново на кабинет министара који је формирао Трамп. Запажа се да искуство у управљању државом има мање од половине министара које је он именовао.

Осим тога, практично сви министри у Трамповом кабинету су мушкарци, и то врло имућни, а неки међу њима чак спадају у милионере.

Ко су ти људи?

Мајк Пенс

245163-640xp

Дужност: потпредседник

Капитал: 635 хиљада долара

Искуство у управљању земљом: има

За потпредседника Трамп је изабрао Мајка Пенса, бившег гувернера државе Индијана.

Пенс је 12 година радио у Представничком дому, и управо зато је Трамп одлучио да га постави на дужност човека који новој администрацији Беле куће треба да обезбеди везу са Конгресом САД.

Он је рођен у католичкој ирској породици, али је прешао у протестанте.

Има конзервативна гледишта. 14.јула 2016. кандидат за председника САД Доналд Тамп је објавио да

Мајка Пенса бира за кандидата за потпредседника из Републиканске партије.

После тога Пенс је завршио своју кампању за дужност гувернера Индијане и кандидовао се само за дужност потпредседника.

Рекс Тилерсон

245164-640xp

Дужност: државни секретар

Капитал: 365 милиона долара

Искуство у управљању земљом: нема

Бивши извршни директор нафтног гиганта Exxon Mobil постаће главни дипломата САД-а, под условом да добије одобрење Сената САД.

Међутим, ту могу да се појаве проблеми јер законодавци обе партије виде проблем у томе што је скоро две деценије Тилерсон по питањима енергетике одржавао тесне везе са председником Русије Владимиром Путином.

Осим тога, Тилерсон ће морати да прода својих 2,6 милиона акција Exxon-у које вреде око 240 милиона долара. Осим тога – он ће бити принуђен да до краја године оде са места извршног директора компаније и председника савета директора.

Многи аналитичари сматрају да то постављење говори о томе да се назиру промене у спољној политици САД, јер Тилерсон представља противника међународних санкција против Русије због којих је његова компанија изгубила скоро милијарду долара и остала без могућности да учествује у интересним пројектима заједно са руском нафтном компанијом „Роснефт“.

Стивен Мнучин

245188-640xp

Дужност: министар финансија

Капитал: 655 милиона долара

Искуство у управљању земљом: нема

Стивен Мнучин је амерички предузимач, бивши функционер у Goldman Sachs, а после Трампове победе је постављен на дужност министра финансија у кабинету новог председника.

Он је заједно са компањонима основао компанију Dune Capital, која се 2006. позабавила финансирањем индустрије филма.

2007. компанија је закључила уговор са компанијом 20th Century Fox у вредности од 500 милиона долара ради инвестирања филмова “Аватар“ и још неких из серије „Људи Икс“.

Доцније је и Dune закључила уговор са 20th Century Fox. 2013.g. Мнучин је ујединио своје пословање са Бретом Ретнером и Џејмсом Пекером, и као резултат тог спајања формирана је компанија 20th Century Fox која је финансирала филмове „Амерички снајпериста“ и „Побеснели Макс: Аутопут беса“.

2014. је инвестирао у Relativity Media, али је 2015. изашао са капиталом пре почетка вођења процедуре банкротирања те компаније.

2016. Мнучин је руководио финансијама председничке изборне кампање Доналда Трампа, а у новембру исте године штампа је почела да га назива једним од могућих претендената за дужност министра финансија у будућем кабинету новог председника.

30.новембра 2016. Трамп је званично објавио своју намеру да Сенату САД понуди кандидатуру Мнучина како би био прихваћен за дужност министра финансија.

Џејмс Метис

245165-640xp

Дужност: министар одбране

Капитал: непознат

Искуство у управљању земљом: нема

Џејмс Метис је генерал Корпуса поморске пешадије САД, бивши командант здружене команде Оружаних снага САД од 9.11 2007 до 2010.г.

Од 9.11. 2007. до 8.09. 2009. – истовремено је и Врховни командант ОВС НАТО за транформисање (ВГКТ).
Пре тога је командовао 1. експедиционим корпусом поморске пешадије САД, био командант Централне команде војно-поморских снага САД и 1.дивизије корпуса поморске пешадије САД у току рата у Ираку.

Генерал Метис је широкој јавности познат и захваљујући неким својим изјавама. Тако је једном рекао д је њему „ђаволски весело да пуца у извесне људе“.
Један од његових најпознатијих надимака је „Бесан пас“.

Метис се према Ирану односи са неповерењем. Критиковао је Русију због ситуације на Криму и у источним деловима Украјине.

Активно је критиковао политику администрације председника Барака Обаме на Блиском Истоку.

Џеф Сешнс

245183-640xp

Дужност: државни тужилац

Капитал: 7,4 милиона долара

Искуство у управљању земљом: има

Џеф Сешнс је амерички политичар – републиканац и нижи сенатор САД за државу Алабама (први пут је био изабран 1996.године).

У периоду 1981. до 1993.године био је федерални тужилац, а од 1995. до 1997.године био је и генерални тужилац Алабаме.

За сенатора државе је први пут изабран 1996.

2007. године је ушао међу петорицу најконзервативнијих сенатора – по верзији National Journal.

18. новембра 2016г. новоизабрани председник САД је предложио Џефу Сешнсу да заузме положај државног тужиоца САД.

Рајан Зинке

245181-640xp

Дужност: министар унутрашњих послова

Капитал: 865 хиљада долара

Искуство у управљању земљом: има

Рајан Зинке је амерички политички и јавни радник , члан Представничког дома Конгреса САД за државу Монтана. Члан Републиканске партије, а између 2009 – 2011 је члан Сената Монтане.

15.децембра 2016. новоизабрани председник је изјавио да намерава да Зинкеа номинује за дужност министра унутрашњих послова.

Зинке има диплому геолога на Орегонском универзитету. Има и научне степене МВА и МS.

1986-2008. служио је у специјалној јединици војно-поморских снага САД SEAL. Капетан је друге класе.

Вилбур Рос

245178-640xp

Дужност: министар трговине

Капитал: 2,9 милијарди долара

Искуство у управљању земљом: нема

Вилбур Рос је амерички предузимач.

Био је саветник њујоршког градоначелника Рудија Ђулијанија за питања приватизације, а саветовао је и администрацију Била Клинтона у вези са проблемима руско-америчке трговине.

2004.године купио је текстилну компанију Cone Mills Corporation која је била у процесу банкротирања, а била је и највећи произвођач денима на свету (памучно платно од кога се добија џинс – прим.прев).

Спајањем те фирме са својом компанијом Burlington Industries основао је International Textile Group (осим материјала за фармерке обе компанније су производиле и жакар).

2006.године Рос је, сарађујући са инвестиционим фондовима којима је управљао Franklin Mutual Advisers LLC, формирао компанију International Automotive Components Group (IAC).

2013. компанија је извршила ИПО (успела је да освоји 115 милиона $), и у том тренутку је поседовала 79 предузећа за производњу резервних делова за аутомобиле у 18 земаља и сарађивала са Фордом, Џенерал Моторсом, Хондом и другим.

У току председничке кампање Доналда Трампа учествовао је у изради економског програма кандидата.

Ендрју Пуздер

245177-640xp

Дужност: министар за рад

Капитал: 110 милиона долара

Искуство у управљању земљом: нема

Од 1997.године он је извршни потпредседник и главни правни саветник CKE Restaurants, затим је био на дужности председника и генералног директора те мреже која поседује 3200 ресторана брзе хране са укупним приходом 1,4 милијарде (осим Carl’s Jr. њена је и мрежа Hardee’s).

8.децембра 2016. новоизабрани председник Доналд Трамп је изабрао Пуздера за кандидата за место министра рада у његовом кабинету.

Ово кадровско решење је изазвао критику јер се могући будући министар за рад у прошлости изјашњавао против повећања минималних плата зато што сматра да та мера шкоди ситном бизнису и води бројчаном смањењу радних места.

Он је критиковао програм повећања износа дневница за прековремени рад, који је вођен под руководством Обаме, тврдећи да се њим смањују могућности најамних радника на тржишту рада, као и реформу система здравства Obama Care (према Пуздеровим речима та реформа је нашкодила ресторанском бизнису у земљи јер је због повећања плаћања осигурања код људи остало мање новца за посету ресторана).

Том Прајс

245176-640xp

Дужност: министар здравства и социјалних служби

Капитал: 18,7 милиона долара

Искуство у управљању земљом: има

Том Прајс је амерички политичар, члан Представничког дома за 6.изборни округ Џорџија и од јануара 2005. члан Републиканске партије.

28.новембра 2016. је објављено да ће он постати нови министар здравља и социјалних служби у администрацији новоизабраног председника.

Бен Карсон

245166-640xp

Дужност: министар грађевине и градског развоја

Капитал: 23 милиона долара

Искуство у управљању земљом: нема

Бен Карсон је амерички неурохирург и писац који је први у свету раздвојио сијамске близанце у потиљачном делу главе.

43.председник САД Џорџ Буш га је 2008. наградио Председничком медаљом Слободе.

Био је републикански кандидат за место Председника САД 2016.године, али је изашао из трке и подржао кандидатуру Доналда Трампа.

22.новембра 2016.године Трамп је изјавио да разматра Карсонову кандидатуру за место министра грађевине и градског развоја.

Бен Карсон је члан Републиканске партије САД. Противник је абортуса и бракова особа истог пола.

Залаже се за здрав начин живота и обнову јудео-хришћанских вредности Америке. Критикује либералне републиканце.

Карсон никада до сада није имао неку државничку дужност.

Елејн Чао

245175-640xp

Дужност: министар транспорта

Капитал: 25,6 милиона долара

Искуство у управљању земљом: има

Елејн Лан Чао је политички и државни радник САД, 24. министар рада САД у администрацији Џорџа Буша. Прва жена азијског порекла која је постала министар у кабинету САД.

Рођена је на Тајвану у породици избеглица из континенталне Кине, у САД живи од осме године. Пре почетка бављења политиком радила је у Citicorp. и Bank of America.

Заједно са Кетрин Тод Бејли води добротворни пројекат Operation Open Arms за децу чији су родитељи у затворима.

29. новембра о.г. новоизабрани председник је кандидовао за место министра транспорта.

Рик Пери

245167-640xp

Дужност: министар енергетике

Капитал: 1,3 милиона долара

Искуство у управљању земљом: има

Рик Пери је бивши гувернер државе Тексас кога је номиновала Републиканска партија (2000 – 2015).

13. децембра ове године новоизабрани председник га је номиновао за дужност министра енергетике.

12.августа 2011. Рик Пери је изјавио да жели да претендује на право да постане кандидат за председника САД из Републиканске партије за изборе у 2012.години.

4. јуна 2015. изјавио је да жели да учествује на изборима 2016. Међутим, сваки његов покушај је завршаван брзим одустајањем од предизборне трке.

Запажа се да Пери сматра да је енергетика главни покретач економског прогреса.

У току свог гувернерског рада он је подржавао инвестиције и за обновиве врсте енергије, и за горива која се добијају из земље.

Аналитичари сматрају да постављење Рика Перија на дужност министра енергетике у новој администрацији говори о промени енергетске политике земље.

Уколико се Обамина администрација налазила у стању конфликта са представницима енергетске индустрије, нова администрација ће се трудити да на сваки начин допринесе развоју енергетике у земљи – тако сматрају експерти.

Бетси Девос

245174-640xp

Дужност: министар образовања

Капитал: 130 милиона долара

Искуство у управљању земљом: нема

Бетси Девос је амерички политичар, милијардер, филантроп и активиста у сфери образовања.

23. новембра је објављено да ће Девос постати министар образовања у администрацији новоизабраног председника Трампа.

Како је констатовао нови председник „под њеним руковођењем ћемо реформисати систем образовања САД, сломићемо бирократију која кочи успехе наше деце и тако ћемо обезбедити квалитет образовања на светском нивоу и могућност да свака породица може да бира школу.

Џон Кели

245168-640xp

Дужност: министар унутрашње безбедности

Капитал: непознат

Искуство у управљању земљом: нема

Џон Кели је пензионисани генерал који ће у администрацији Трампа да одговара за изградњу зида на граници САД и Мексика који је Трамп у време предизборне кампање обећао да ће сазидати.

7.децембра 2016. Трамп је саопштио штампи о намери да ће званично да предложи Џону Ф. Келију место министра за унутрашњу безбедност.

2004 – 2007. поново је био у штабу поморске пешадије, затим је произведен у звање генерал-мајора и преузео је команду над 1. експедиционим корпусом поморске пешадије који је 2008 – 2009. деловао у ирачким провинцијама Анбар и Најнава.

2009. – 2011. је у звању генерал поручника командовао резервом поморске пешадије и северном командом корпуса поморске пешадије, а 2011. – 2012. је постао виши војни саветник у министарству одбране САД Леона Панетија.

Рајнс Прибус

245169-640xp

Дужност: директор Администрације Председника

Капитал: 23 милиона долара

Искуство у управљању земљом: нема

Рајнс Прибус је амерички адвокат и политичар – републиканац, на дужности председника Националног комитета Републиканске партије (НКРП) од 2011.

Раније је био на дужности главног правног саветника НКРП, као и председника Републиканске партије у држави Висконсин (2007 – 2011) и његова је заслуга у томе да је помогао да се изаберу извесне личности, конкретно спикер представничког дома САД Пол Рајан и гувернер државе Висконсин Скот Вокер на нивоу држава, и у истој мери у њиховом постављењу на значајне положаје на државном нивоу.
13. новембра 2016. објављено је да ће Прибус заузети дужност руководиоца администрације новоизабраног председника САД.

За његову дужност није потребна дозвола и консултације са Сенатом САД.

Он ће бити други Американац грчког порекла и други грко-римски православац који ће бити руководилац администрације председника САД.

Скот Прјуит

245173-640xp

Дужност: директор Агенције за очување човекове околине

Капитал: непознат

Искуство у управљању земљом: има

Новоизабрани председник САД намерава да на дужност руководиоца Агенције за очување човекове околине постави Скота Прјуита – опонента програма Обамине администрације за борбу са променом климе.

Генерални тужилац Оклахоме Скот Прјуит чија држава представља главног произвођача нафте и гаса у Сједињеним Државама оспорио је у суду први у историји прописе председника Барака Обаме за борбу са променом климе којима се предвиђао прелазак електроцентрала са угља на природни гас и друге еколошки чисте изворе енергије.

Новост о истицању Прјуита изазвала је бес еколошких активиста и похвале оних који се баве нафтном индустријом.

У току предизборне кампање Трамп је обећао да ће озбиљно да среже Агенцију за очување човекове околине и њене норме, да ће да обнови експлоатацију угља, да ће да дозволи бушење и да ће одбити

Обамино „наслеђе“ које се односи на ограничење испуштања гасова ……

Мик Малвани

245172-640xp

Дужност: директор Административно-буџетске управе

Капитал: 2,5 милиона долара

Искуство у управљању земљом: има

Мик Малвани је амерички политичар који представља Републиканску партију, члан ј Представничког дома САД петог изборног округа Јужне Каролине од јануара 2011. До избора у Конгрес САД је био члан Сената Јужне Каролине.

16. децембра 2016. новоизабрани председник САД је предложио Малванија за дужност директора

Административно-буџетске управе.

Малвани има конзервативан прилаз по питањима финансија и позива колеге из Републиканске партије да агресивније скраћују федералне трошкове.

То постављење може да сигнализира да Трамп планира да смањи федералне трошкове без обзира на обећања да ће повећати војне, заштитити скупе програме на расподели повластица и да ће да обнови инфраструктуру земље.

Ники Хејли

245171-640xp

Дужност: стални представник САД при УН

Капитал: непознат

Искуство у управљању земљом: има

Ники Хејли је америчка политичарка која представља Републиканску партију. Она је у овом тренутку 116. гувернер државе Јужна Каролина.

23. новембра 2016. новоизабрани председник САД Доналд Трамп је предложио Ники Хејли за место сталног представника САД у УН.

Хејли је противница абортуса и увек гласа за законе који ограничавају абортусе и штите права будућег детета.

Она такође сматра да средства која се издвајају за државно образовање могу да се користе ефикасније.
Предложила је план по коме ће учитељска плата да се одређује не само по стажу и квалификацијама већ и преко производности рада. Наставнички квалификациони рејтинг ће се одређивати преко оцена и извештаја руководилаца, ученика и родитеља.

Хејли се такође залаже за смањење пореза и за обавезно коришћење личне карте са фотографијом на изборима.

Линда Макмен

245170-640xp

Дужност: руководилац администрације за мали бизнис

Капитал: 1,4 милијарде долара

Искуство у управљању земљом: нема

Линда Макмен ће ући у администрацију новоизабраног председника Сједињених Држава Доналда Трампа као руководилац администрације за мали бизнис.

Конкретно – Трамп је изјавио да је WWE показатељ Линдиног успеха, јер се из скромне компаније са13људи она претворила у светску организацију са 800 радних места по читавом свету. Макмен се два пута неуспешно кандидовала за место сенатора САД.

Констатује се да је Макмен у предизборну кампању Трампа уложила «милионе долара». Финансијски извештај Трампа говори да је породица Макмен уложила 7 милиона.

———————————
ПРЕВОД ФСК

Извор: http://ktovkurse.com/a-vy-kurse/komanda-trampa-na-6-mlrd-belye-bogatye-muzhchiny-bez-opyta-gosupravleniya