У Русији је формирана државна корпорација „Роскосмос“

342

Председник Русије Владимир Путин је потписао закон о формирању државне корпорације „Роскосмос“, саопштава се на званичном сајту Кремља. Нова структура је формирана на бази Федералне космичке агенције и Уједињене ракетно-космичке корпорације (ОРКК). Планира се да државна корпорација почне с радом  ујесен.

Генерални директор „Роскосмоса“ ће бити руководилац ОРКК Игор Комаров. Осим њега, фирмом ће управљати и надзорни савет од 10 људи. Петорицу поставља председник РФ, а другу петорицу – влада.

Нова корпорација ће имати право да лиценцира космичку делатност, да се бави државном политиком из области космичке делатности, да формира ракетно-космичку технику војне, двојне, научне и социјално-економске намене, у шта спада и ратна ракетна техника стратешке намене.

Такође се предвиђа да ће се Роскосмос бавити и развојем и коришћењем глобалног навигационог  сателитског система ГЛОНАСС „у интересу специјалних, цивилних и комерцијалних  потрошача“.

Осим тога, претпоставља се и ширење међународне сарадње Руске Федерације у области сателитских навигационих система и међународни рад на истраживању и коришћењу  космичког простора; као и координација радова  на космодромима Бајконур и „Восточниј“.

Корпорација је такође овлашћена да бира и припрема космонауте, да се бави научно-истраживачким и експериментално-конструкторским радовима по питањима која имају везе са космичким летовима којима управља човек.

  Државна корпорација ће такође бити овлашћена да буде главни прималац буџетских средстава који ће  вршити и њихову расподелу, односно биће главни администратор прихода од буџета. „Роскосмос“  има право и да формира специјалне резервне фондове и да њима управља. Списак радова, услуга, који се финансирају  из тих фондова, одређиваће надзорни савет.

У космичкој грани се већ одавно дискутује о могућностима формирања овакве државне корпорације. Идеју о формирању шесте државне корпорације у РФ – Роскосмоса“ – изнео је  у јануару 2015. директно шефу државе Дмитриј Медведев.  Премијер је објаснио да  пут који је раније изабран за постојање заједно са постојећом Федералном космичком  агенцијом ОАО „Обједињена ракетно-космичка корпорација“ неће моћи да реши све проблеме у грани.

Премијер је то објаснио на следећи начин: „Искуство које је стечено у последње време показује да су проблеми у грани озбиљнији, сложенији, и да је зато неопходно да се концентришу напори државе нешто другачије, као што је то било по линији атомске индустрије. Зато се предлог владе састоји у томе да се формира нова корпорација „Роскосмос“.

Федерални закон о формирању „Роскосмоса“ Државна дума  је донела 1.07 2015,  а Савет федерације одобрио 8.јула.

 Говорећи 8.07. у Савету Федерације подпредседник Русије Дмитриј Рогозин је изјавио да „Роскосмос“ има право да формира техничке паркове за низ производњи , као што је то код државне корпорације „Росатом“. Могуће је да су потребна  иста  решења која су доношена при формирању државне корпорације „Росатом“, када је у Сарову сажимањем главних предузећа која су разрађивала све што је неопходно за одбрану и безбедност земље формирани специјални технички паркови у оквиру затворених административно-територијалних творевина“ – рекао је Рогозин.

———————————

Превод са: http://www.odnako.org/blogs/v-rossii-sozdana-goskorporaciya-roskosmos/