Вашингтон „у деловима“ преузима Украјину

236

Иван Лизан

Брзина којом у Украјини долази до кадровских промена одушевљава адепте украјинства  али не може, а да не забрине лица која су завршила макар скраћени курс из теорије државе и права: држава као социјална институција, убијена  победом евромајдана, наставља да се цепа уз дреку  о реформама.

Регионална спољна управа

Ако је прошла година прошла под знаком постављења странаца, агената ЦИА  и различитих авантуриста на  руководеће дужности, онда  је у овој, због све слабије ефикасности у раду украјинског државног апарата, Вашингтон принуђен  да делове бивше Украјине  подводи под своју директну управу.

Зато сада не само да цела Украјина живи под спољном управом САД, већ се и Одесом, као стратешки важним регионом, управља из Вашингтона, при чему се захваљујући намеснику Сакашвилију, чији је искључиви надређени амбасадор САД  Џефри Пајет,  заобилази Кијев.

У америчкој табели рангирања Сакашвили је изнад Петра Порошенка, те зато Пјотр Алексејевич у свему подржава Грузина  шта год овај да ради: од давања отказа руководиоцу Госавиаслужбе  (Служба за цивилну ваздушну пловидбу)  до јавне подршке Николозовичу у спору са гувернером Дњепроптровске области, у коме, како се испоставило, за Сакашвилија не важе правни прописи.

Уосталом, Грузинца  и његов „реформаторски тим“ не плаћа Кијев, како се испоставило, већ директно Вашингтон, те зато Кијевљани и не треба да наређују Сакашвилију.

Полазећи од све мање прехрамбене базе која заоштрава и противуречности по линији „Центар-региони“, и административне реформе која се већ назире у земљи, остаје само да се уведе спољна управа на нивоу рејона у областима. Уосталом, рекло би се да све иде управо ка томе: руководиоце рејона који припадају Одеској области бираће по принципу личне лојалности не Кијеву, већ Сакашвилију.

Хроника кадровских отказа

Садашња кадровска пометња доказује да постоје покушаји Кијева да   сачува свој статус управљача земљом и онога, ко ће обезбедити потребан ниво новчаних уплата Центру из украјинских региона.

У ствари, после конфузије у Мухачеву када се испоставило да руководство републике није у стању да се за недељу дана избори са десетак бораца „десног сектора“, не постоји други начин кијевске власти да сачува статус онога ко управља, осим да на дужности поставља  потпуно поуздане ликове. Мухачевска АТО је постала индикатор слабости Кијева, а када је слаб центар, који је изгубио монопол на насиље, регионалистичка расположења  ће се само појачавати.

При том Одеса којом руководи Сакашвили, природно, наставља да живи свој живот, јер ће тамо „борбу против корупције“ финансирати Фонд Сороша, а уколико би Вашингтон пожелео само још пар региона којима још увек управљају кијевске власти, он ће их, сасвим сигурно и добити.

Значајни су напори кијевске власти у борби са претпоставкама  о закарпатској побуни: не схватајући политичко-економске разлоге  за „устанак“ „Десног сектора“ Кијев је покушао да проблем реши помоћу великих кадровских померања. Захваљујући сретној руци Јацењука, одлуком руководиоца државне фискалне службе,у чије структурне јединице спадају регионалне царинарнице, отпуштен је комплетан руководећи  састав Закарпатске царине. А Порошенко је отпустио из службе све руководиоце рејона у Закарпатској области, и  на место гувернера Луганске области  поставио верног Генадија Москаља.

У послу пребацивања кадрова ни Михаил Сакашвили не заостаје у Одеској области за кијевљанима. Прво је ликвидирао две управе у Одеској обласној државној администрацији, затим је растерао још 6 управа, а од 781 сарадника ОГА на својим местима су остала 404 човека, уколико не рачунамо ситне, појединачне отказе.

Уосталом, то још увек није оно најбоље у пословима  експериментисања у управљању: у року од два месеца у Украјину ће допутовати амерички цариници који ће радити у царинарницама Одесе и Кијева. Интересантно је да ће трошкови становања и исхране  да се обезбеђују између осталог и кроз шему прехране региона – део прихода одеске царинарнице, за коју таксе грузински наредбодавац планира да повећа један и по пут, ићи ће њему као бонус  и новац за плаћање пи-ар пројеката.

Резултат кадровских експеримената ће бити: даље расклимавање система државне управе уз очување  система управе који је своје одживео  и  чији су структурни елементи – чиновници  – радили искључиво на  отимачини новца. При том покушаји  да се било шта промени не доводе чак ни до колико-толико разумног резултата: једноставно у Украјини нема квалификованих кадрова и бирократије која не би патила од клептоманије, а уосталом и систем управљања  је постављен тако да привлачи искључиво особе са лепљивим  рукама и прљавом савешћу.

Покушаји да се реформише милиција тако што ће се претворити у националну полицију су довели само до једног доброг резултата по кијевске власти: у медијима су колико-толико заборављене приче о нацистима у милицијским униформама, без обзира што су сами нацисти остали тамо, где су увек и били.

За сада у новој полицији отприлике трећина сарадника има судске досијее, а четвртину чине девојке које ће, са великом вероватноћом, већ кроз пола године, бити на породиљском боловању. Ниво компетентности редовног састава полиције је такав да не би било лоше да буде и нешто бољи:  већ првог дана рада кијевске полиције изгубљена су два пиштоља, а полицајци нису били у стању  да саставе протокол о  саобраћајној незгоди до које је дошло у главној кијевској улици, а  и сами су направили саобраћајну незгоду. Укупно су у првој недељи кијевски полицајци имали сударе у којима су оштетили десетак њихових патролних кола.

Епопеја са замишљеном борбом са свим што је руско  преко декомунизације ће довести до допунског повећања хаоса.  И тако ће бити, како изгледа,  са свим „реформама“  кијевских власти.

Шта даље

Очигледно је да се под паролом политичке сврсисходности у Украјини настављају експерименти, те зато резултати реформи могу да буду само делимични, јер у условима грађанског рата  и спољног управљања  нема  границе деградацији земље и државе. За сада су тенденције следеће:

  1. Откако траје инволуција Украјине осим директне републичке власти уведена је и директна обласна власт. Уместо Каганата „Игор Коломојски“ који је нестао из новости дана, уз фактичко очување позиција у бизнису преко „Привата“, у Одеској области је формирана нова територија, удружена са САД.
  2. Као резултат „реформи“ и реформских отпуштања многи органи државне власти ће опстати само на папиру или ће њихова ефикасност бити изузетно ниска, као што је случај са новоформираном националном полицијом.
  3. Кадровска померања великих сразмера, заједно са отпуштањем десетина чиновника, не сведоче само да структуре у чијим је рукама власт живе „за себе“ а не за „Центар“, због чега настају и   проблеми  са управљањем, већ и да постоји  вишак у садашњем систему органа државне локалне власти у све сиромашнијој Украјини. Земљи која је фактички објавила технички банкрот  није потребно шест управа у обласној државној администрацији.
  4. Број људи који верују Порошенку је минималан, и код њих нема довољно кадровских резерви које би после банкрота обезбедиле лојалност свих регионалних елита. Зато неће снаге власти обезбеђивати очување  „јединствене земље“ јер су се оне у свој својој лепоти и немоћи већ показале   у Мукачеву, већ амбасада САД у режиму ручног рада.
  5. Области и региони настављају да се осамостаљују у односу на Кијев, претварајући се у аналоге посебних кнежевина које су само формално подчињене Кијеву.

Уосталом, Украјина у том режиму не може дуго да опстане: нема спољних снага које су заинтересоване да ликвидирају републику, унутрашња системска опозиција се показује да може да влада таман онако како то чини власт, а несистемска опозиција у облику илегале је превише слаба да би преузела управу у локалу. Зато проблеми становника  Украјине представљају проблеме искључиво  за становништво те земље, и очигледно је да ће оно још врло дуго морати да живи без државе и да се само  спасава. Ако ништа друго, а оно све док суседне земље не сазрију да оне прекину  хаос који  већ прети да се излије изван граница Украјине.

——————————————

Превод са: http://www.odnako.org/blogs/pryamoe-vneshnee-upravlenie-vashington-perevodit-ukrainu-pod-sebya-chastyami/