Вредност црвене беретке (ВИДЕО)

224

Роман Иљушченко 

11. августа је у бази приватне школе (ЧОУ „Центар за специјалну припрему „Витез“, који се налази у Балашихиновском рејону) Централни совјет црвених беретки ветерана Снага специјалне намене које одговарају за безбедност и ред и мир, извршио организовано такмичење за стицање црвене беретке, симбола самопрегора и храбрости,  са правом ношења. Пикантност таквог поступка је у чињеници да  беретке нису добијала   активна војна лица, већ они који су, после завршетка активне службе,   отишли у резерву, а из различитих разлога нису могли   у своје време да заувек добију ову престижну капу која се толико цени у кругу правих мушкараца.

Без обзира на песимистичка расположења која натурају поједини медији, претендујући да говоре  истину када тврде да је главна вредност људског живота само у материјалном благостању и да више нема баш много људи који су фанатично одани  Идеји, ипак је скоро сто њих изразило жељу да задобије црвену беретку. Већина њих је имућна, то су породични људи који раде на цењеним местима, са солидном платом и солидног социјалног статуса, који по мерилима јадних медија немају разлога више да се  муче како би их убројали у елиту специјалних јединица. Али овде се ради баш о Идеји: Духу који све побеђује и све проблеме превазилази! Међу онима који желе  да се изборе за високо право  да буду убројани у елиту елите (а неке друге материјалне вредности  црвена беретка не омогућује) чврсти момци и млади мушкарци (строго до 40 година!) са оне стране Бајкалског језера и са Северног Кавказа, са обе стране обала Волге  и Урала, Заполарја и Поморја, Белорусије и, да, наравно, Москве и Питера. Колико је било топлих другарских сусрета, чврстих мушких загрљаја, јер – срели су се стари другови, из исте јединице, који су много пута заједно јели тврди војнички хлеб, али и  који су се последњи пут видели пре више деценија.

объятия

Мање од половине пријављених је добило могућност да се бори за добијање црвене беретке: 44 човека који су прошли строге изборне специјалистичке и медицинске комисијске прегледе. Такмичења су се одржавала у неколико етапа међу којима су били и 12-километарски марш у скоковима са оружјем, у оклопним заштитним прслуцима и кацигама; терен са препрекама; ватрене вежбе и, најзад, 12-минутни спаринг у директном контакту по формули (3 х 4).

бег

tuibemib oheslf acn 2013 _09

Као резултат озбиљних, изнурујућих испитивања (температура ваздуха је повремено била 28 степени Целзијуса) срећни добитници симбола самопрегора и храбрости специјалних јединица, по одлуци строгог и принципијелног жирија, постали су само њих пет! Ето то је права вредност Црвене беретке која се повремено може наћи и у продаји!

http://www.youtube.com/watch?v=QP5Ri2oMUFY

———————–

Превод са: http://ruskline.ru/special_opinion/2015/08/cena_krapovogo_bereta/