„Врло незгодан и ризичан систем…“

267

Професор Валентин Катасонов сматра да је за Русију неопходно не формирање паралелне валуте, већ увођење моновалутног система…

У редакцију „Руске народне линије“ је стигло писмо  следеће садржине од читаоца Олега Четверикова:

Са интересовањем пратим иступања проф. Катасонова на „Руској народној линији“. Сећам се да сте   одржавали и директну везу са њим. Тада сам и ја са њим баш лепо поразговарао. А сада бих јако желео да чујем његово мишљење о следећем питању. У садашњој ситуацији пада рубље и глобалног повећања цена у Русији да ли је могуће да се у промет уведе паралелна чврста валута?Нафтна рубља – то је инструмент пљачке становништва Русије, јер се стварна вредност роба не мења. Такође, ’90. година чврсту валуту је за народ представљала флаша вотке. Лоша валута, јасно је, али можда може да се предложи нешто поузданије.

Ако се погледају позивања на одређене текстове, може се наћи много примера у историји  да су коришћене  паралелне валуте. Сада, изгледа да се Немачка и Грчка  спремају да користе марку и драхму  као паралелне валуте. А у Русији група патриотски настројених економиста и финансијера може да предложи, на пример, своју паралелну чврсту валуту како би се склонили од нафтне рубље. Не знам како је то стварно могуће, али нико не брани да се о тој теми дискутује“.

Замолили смо познатог економисту, доктора економских наука, професора Валентина Катасонова да одговори на  то питање.

Идеја о паралелној валути није нова. Хвала Богу, сада има доста  радова који разјашњавају систем  базиран на паралелним валутама. Он је у Русији настао у 19.веку: 1839. – 1843. извршена је финансијска реформа, позната као реформа министра финансија Канкрина. Као резултат те реформе, чак и ако Канкрин није имао такву жељу, направљена је реформа која је у Русију увела такозвану сребрну рубљу. До тада је Русија живела уз папирни новац који се звао „асигнације“, а појавио се у време Катарине Друге 1769.године.  Извесно време је постојала и размена асигнација за злато и сребро. Крајем 18. века – почетком 19. та размена је обустављена и земља је фактички живела с папирним новцем. Само са њим. То је била, тако се може рећи, једина валута, тј. једина новчана јединица у Русији.

Када се појавила сребрна рубља дошло је до необичних ситуација. Сребрна рубља је представљала такозвану паралелну  валуту или паралелни новчани систем. Наравно, пропорције између сребрне рубље и папирне нису могле да буду стабилне. Тада су се људи на своје очи уверили да је систем који се базира на паралелним валутама врло незгодан. О томе могу дуго да вам причам, али главно је да се тада дошло до закључка да треба да се успостави нека – само једна – новчана јединица.

Уосталом, својеврсну паралелну валуту представља  и истовремено постојање златног и сребрног новца, али се пропорције између  њих  стално мењају. Наравно, оне могу да се мењају под утицајем извесних објективних разлога, али се често ту убацују шпекуланти који специјално манипулишу њима.

Да се само присетимо новчане реформе Александра Другог. Ми је обично помињемо када се говори да је он извршио реформу  укидања кметства. Али је постојала и финансијска реформа. У то време је долазило до јаких колебања вредности између папирног новца и сребрног. Иако у то време  није било размене наше папирне новчанице за сребро, тај начин је прекинут за време Кримског рата, али, без обзира на то, дозвољена је једна много непријатнија ствар: 1865. дозвољено је да се рубља слободно шета по иностранству. Шпекуланти Берлинске берзе, а нешто доцније и Париске, почели су да се играју са руском рубљом. Руску економију је захватила грозница.

То је изузетно непријатан и ризичан систем – систем паралелних валута. Мора да постоји јединствена валута! Али код нас и данас постоје паралелне валуте. Немојте да заборавите да осим рубље постоји и страни новац. Ако бих се изразио сликовито –  то је прави паралелни новчани систем. У условима када је држава престала да уопште регулише економију промета новца, шпекуланти то користе и на томе зарађују велики новац. А друштво и економија трпе!

Закључак је следећи: паралелни новчани систем има много више минуса него плусева. А нама је потребан мононовчани систем. Друга је ствар, ја схватам, да ми сада не можемо да се изборимо за  нормалан новчани систем код садашњих власти, те зато ја не потхрањујем илузије. Ја разговарам са људима који покушавају да организују некакав локални новац, али је то исто што и покушај   супротстављања ентропијским процесима који се дешавају у читавој економији. Али то је тема за неки други разговор.

———————————-

Превод са: http://ruskline.ru/news_rl/2015/09/04/eto_krajne_neudobnaya_i_riskovannaya_sistema/