Због чега Ангела Меркел пали Блиски Исток?

275
Владислав Гуљевић

У току преговора госпође Фон дер Лајен са министром одбране Саудијске Арабије Мохамадом бен Салманом постигнут је договор да се од следеће године Академији за Руководећи састав Бундесвера у Хамбургу обучавају саудијски штабски официри.

У немачко-саудијским преговорима је дискутовано и о питањима испоруке немачког наоружања Сауддијској Арабији (истина, детаљи о том делу преговора су остали сакривени).

Зна се да је од 2001. до 2014.године Берлин продао Ријаду оружје у вредности 2,6 милијарди евра. У 2015. саудијци су у Немачкој купили оружја за 270 милиона, а у првом полугођу ове године – већ за 484 милиона, и тако су се попели са пете на трећу позицију на списку увозника немачке војне индустрије (хеликоптери, резервни делови за авионе и електронска опрема).

Отада, откако је уз помоћ Ријада формирана такозвана Исламска антитерористичка коалиција (Islamic Military Counter Terrorism Coalition), бројност саудијских оружаних снага непрекидно расте. Сувоземне снаге су повећане са 100 хиљада на 200 хиљада људи, флота – са 15 на 25 хиљада, а усавршава се и систем против-ракетне одбране.

Саудијске војне снаге немају довољно искуства и наоружања, констатују експерти Федералне академије безбедности (Bundesakademie für Sicherheitspolitik). Сматра се да ће Саудијци од Немачке добити и другу опрему.

Треба да се скрене пажња да су у исламској коалицији 34 државе, међу њима су и земље које су активне на сиријској позорници војних дејстава, као што су Турска, УАЕ, Катар. При том међу њима нема ни једне шиитске државе, мада шиитима радикални елементи сунитске гране ислама прете више него умереним сунитима.

Чињеница да су се данас Анкара и Ријад ујединили против Техерана задовољава Берлин у потпуности, јер се формирају допунске полуге за притисак на Башара Асада. У покушајима Асадовог свргавања активно учествују и Турци, и Саудијци, и Немци. 

У току „арапског пролећа“ који је започела администрација Барака Обаме, Ангела Меркел и њен кабинет су одобрили повећање испорука наоружања не само Саудијској Арабији, која је бескрајно далеко од представе Европљана о демократији и људским правима, већ и Алжиру, Бахреину, Кувајту, Оману, УАЕ, Катару. Те земље ће добити крупнокалибарске хаубице, БТР Фенек, тенкове Леопард 2 А7, бацаче граната НК69, аутомате Г36 и муницију за њих.

Испорукама немачког оружја на Блиски Исток нимало не смета ни то, што је Катар помагао Бахреину да гуши протесте притисканог шиитског становништва, нити што је Саудијска Арабија упала у Јемен и бомбардовањем цивилне инфраструктуре испровоцирала хуманитарну кризу у тој земљи. Због такве политике посланик Леве партије Немачке Јан ван Акен је Ангелу Меркел назвао „најбољим пријатељем деспота из региона Персијског залива“.

Почетком рата у Сирији блискоисточни немачки партнери за трговину оружјем (Саудијска Арабија, Катар, УАЕ, Кувајт) су почели да редовно снабдевају сиријске исламисте свиме што је потребно за вођење оружане борбе против владе Башара Асада. У хињеници да тероризам у Сирији и даље опстаје постоји и део заслуге кабинета Меркелове.

Како поточић не би пресушио Урсула фон дер Лајен је у току посете Јордану обећала Аману испоруку 50 САУ Мардера и радио-локациону опрему за хватање телефонских разговора и СМС-ова. Проучава се и перспектива отварања, такође у Јордану, војне базе луфтвафе. То се званично објашњава потребом чувања јорданско-сиријске границе и борбе против ИСИЛ-а. Истина, у таквом објашњењу постоји и једна недоследност: директно у Јордану амерички инструктори тренирају сиријске борце пре него што их убаце у Сирију. А Берлин то одлично зна.

Немачки правници такође скрећу пажњу да кабинет Меркелове не обраћа пажњу на људска права у контексту сарадње са блискоисточним тиранијама. У Саудијској Арабији, на пример, све до сада постоји јавно извршавање смртних казни – људима се секу главе, осуђене гађају камењем. Само у 2015.години у земљи је јавно убијено 158 људи.

У Јемену је војна интервенција Ријада довела до тога да 370 хиљада јеменске деце гладује. Те податке је дао представник Партије зелених у бундестагу Омид Нурипур. Међутим, сва та разоткривања немају утицаја на динамику сарадње Немачке са Саудијском Арабијом.

Ангела Меркел је на дужности канцелара већ дванаеста година заредом. Да ли ће се Немци сложити да јој на јесен пруже прилику за нов мандат у бундестагу?