Ко даде Хрватима јединствену државу? Структура аустријске државе –Хрвацка, Далмација и Славонија (аустријски, посебни ентитети)

248
  • Из легенде једне карте коју пронађох на интернету, може се видјети да је Аустрија имала такође своје ентитете: Хрвацку, Славонију и Далмацију.
  • Tри, дакле, сасвим одвојене цјелине које се не преклапају. Свака је јединица сама за себе.
  • Да ли то сада значи да је хрвацко “царство” окупирало Далмацију и Славонију, те и да су данас Далмација и Славонија само непризнати ентитети у хрвацкој републици?

Како се онда могло десити да нестану ентитети Славонија и Далмација, а остане само Хрвацка? Да ли то сада значи да је хрвацко “царство” окупирало Далмацију и Славонију, теи да су данас Далмација и Славонија само непризнати ентитети у хрвацкој републици?

Појам ентитета је уведен у БиХ током сецесионистичког рата од  Југославије. БиХ је састављена од Босне и од Херцеговине, а подјељена на ентитете: ФБиХ и РС. Многе ствари се у БиХ први пут уводе, тестирају и провјеравају, јер смо ми овде експериментални полигом, па онда шире даље. Тако је и Сарајево прво у Европи имало трамвај, не зато што смо га требали и били напредна цивилизација, него да се испроба тај вид превоза, да се прво утврди да лли има каквих нежељених посљедица прије него ли се примјени на осталим дијеловима царства.

Па како је на нама уводен појам ентитета, ја сам га као заморче усвојио и користим га даље приликом овог мог умовања над дијеловима некадашњег окупационог Аустријског царста.

Из легенде једне карте коју пронађох на интернету, може се видјети да је Аустрија имала такође своје ентитете: Хрвацку, Славонију и Далмацију. Дакле, три сасвим одвојене цјелине које се не преклапају. Свака је јединица сама за себе.

Како се онда могло десити да нестану ентитети Славонија и Далмација, а остане само Хрвацка? Да ли то сада значи да је хрвацко “царство” окупирало Далмацију и Славонију, те и да су данас Далмација и Славонија само непризнати ентитети у хрвацкој републици?

Да је неком, окупатору неки ентитет био битнији од неког другог, види се на слиједећем документу. Латинском окупатору за разлику од аустријског је била важнија Далмација од Хрвацке и Славоније, па је Далмацију ставио на прво мјесто. Дакле и овај окупатор говори о три сасвим одвојена и самостална ентитета.

Југославенски комунисти су направили грешку, вјероватно под притиском Ватикана који је одавно свјетска сила која није без разлога проглашен државом, што нису Далмацији и Славонији дали једнаку аутономију какву су имали Војводина и Космет. Знајући Далмацију и Далматинце они због својег језика и менталитетета имају највише разлога да имају статус аутономије у било којој државној заједници.

И Англиканци у свом документу, спомињу многе ентитете: Далмацију, Славонију, Босну, Хунгарију, Македонију итд. Предлажем да када се буду склапале неке нове државе, користи назив у стилу Савез Ентитета.

Душко Бошковић

балканскагеополитика